Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady nariadili evakuáciu 21 miest a obcí ohrozených záplavami

Letecký pohľad na zatopenú oblasť pri rieke Tobol v ruskej Kurganskej oblasti 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

V Kurganskej oblasti hladina rieky Tobol stúpla za posledných 24 hodín o 111 centimetrov a dosiahla 742 centimetrov, informovali úrady.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 16. apríla (TASR) - Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy.

Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

Agentúra AFP vo svojej správe spresnila, že hladina rieky Išim v niektorých lokalitách mesta Ťumeň dosiahla "kritickú" úroveň 808 centimetrov. V meste Išim úrady prostredníctvom textových správy vyzvali približne 67.000 obyvateľov žijúcich na záplavových územiach, aby opustili svoje domovy a uchýlili sa do bezpečia v miestach dočasného ubytovania.

V susednej Kurganskej oblasti hladina rieky Tobol stúpla za posledných 24 hodín o 111 centimetrov a dosiahla 742 centimetrov, informovali úrady.

V Orenburskej oblasti, kde bola v posledných dňoch situácia najdramatickejšia, hladina rieky Ural klesla, uviedli tamojšie úrady s tým, že za posledných 24 hodín voda ustúpila z približne 1000 zaplavených domov. Nezávislé médiá informujú o najmenej piatich obetiach na životoch, úrady Orenburskej oblasti tieto správy nekomentujú.

V ruských regiónoch v oblasti pohoria Ural a v susednom Kazachstane sú jarné záplavy po topení snehu pravidelným javom, ale tento rok sú oveľa ničivejšie, pretože situáciu zhoršili výdatné dažde. Médiá dodávajú, že obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.