Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Rusko:Obvinenia Británie proti vojenskému pridelencovi sú vyložené lži

Na tejto fotografii zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva zahraničných vecí hovorí hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharova. Foto: TASR/AP

Opakovane sme varovali Londýn, že akékoľvek nepriateľské kroky sa stretnú s nevyhnutnou primeranou reakciou. Naša odpoveď bude tvrdá a presne cielená, uviedla Zacharovová.

Moskva 9. mája (TASR) - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v stredu večer uviedla, že Británia sa rozhodla použiť "vyložené lži" na ospravedlnenie dávnejšie oznámených reštriktívnych opatrení vrátane vyhostenia vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

Zacharovová hovorila o prípade, v ktorom Británia minulý mesiac obvinila muža v súvislosti s údajnou nepriateľskou činnosťou v prospech Ruska vrátane údajného náboru ďalších osôb na podpaľačský útok na obchod spojený s Ukrajinou.

"Opakovane sme varovali Londýn, že akékoľvek nepriateľské kroky sa stretnú s nevyhnutnou primeranou reakciou. Naša odpoveď bude tvrdá a presne cielená," uviedla Zacharovová.

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, "ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky". Cleverly v parlamente tiež povedal, že Spojené kráľovstvo zruší diplomatický štatút niekoľkým nehnuteľnostiam vo vlastníctve Ruska. Informoval aj o nových obmedzeniach pre ruské diplomatické víza, ako je napríklad čas, ktorý môžu ruskí diplomati stráviť v Spojenom kráľovstve.