Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Taiwan zaznamenal vo svojich vodách lode čínskych námorných síl

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Čínske lode sa plavili v taiwanských vodách južne od ostrova Ťin-men aj v pondelok.

Tchaj-pej 9. mája (TASR) - Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do "zakázaných" vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

Čínske lode sa plavili v taiwanských vodách južne od ostrova Ťin-men aj v pondelok.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily. V posledných rokoch zvýšil tlak na Tchaj-pej a k ostrovu takmer denne vysiela vojenské lietadlá a lode.

K najnovšej aktivite čínskej armády v okolí Taiwanu došlo menej ako dva týždne pred inauguráciou nového taiwanského prezidenta Laj Čching-teho, ktorá sa uskutoční 20. mája. Čína ho označuje za nebezpečného separatistu.

Laj rovnako ako súčasná prezidentka Cchaj Jing-wen odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad Taiwanom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia.