Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

USAID oznámila novú americkú pomoc pre Pásmo Gazy

Príslušník izraelských bezpečnostných síl skúma poškodenú obytnú budovu, ktorú zasiahla raketa vystrelená z pásma Gazy v izraelskom meste Aškelon 5. decembra 2023. Foto: TASR/AP

USAID vo vyhlásení uvádza, že Spojené štáty pracujú na prekonaní diplomatických a operačných prekážok pre prístup humanitárnej pomoci a predkladajú v tejto súvislosti riešenia.

Káhira 5. decembra (TASR) - Správkyňa Agentúry Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) Samantha Powerová oznámila v utorok novú pomoc pre Pásmo Gazy. Spravila tak počas návštevy Egypta a obnovenia izraelských útokov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Powerová navštívila egyptské mesto al-Aríš ležiace pri hraničnom priechode Rafah s Pásmom Gazy. Po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas bol istý čas zatvorený a otvorili ho až neskôr, no má len obmedzenú kapacitu pre dodávky pomoci do Gazy.

Správkyňa USAID počas návštevy ohlásila novú pomoc v hodnote 21 miliónov dolárov, ktorej súčasťou budú hygienické pomôcky či potraviny pre obyvateľov Gazy, kde je v súčasnosti nedostatok vody a iných základných tovarov.

Podľa USAID ide o dodatočnú pomoc k pomoci v hodnote 100 miliónov dolárov, ktorú americký prezident Joe Biden ohlásil v októbri.

Powerová v Egypte dohliadala na dodávku americkej pomoci v objeme takmer 17 ton, ktorá bola súčasťou už skôr oznámenej podpory a obsahovala napríklad zdravotnícke pomôcky či zimné oblečenie.

USAID vo vyhlásení uvádza, že Spojené štáty pracujú na prekonaní diplomatických a operačných prekážok pre prístup humanitárnej pomoci a predkladajú v tejto súvislosti riešenia.

Spojené štáty čelia v arabských krajinách silnej kritike pre vojenskú a diplomatickú podporu Izraela, ktorý na útok Hamasu zo začiatku októbra reagoval v Pásme Gazy vojenskou operáciou proti militantom. Washington uviedol, že vyzval Izrael na väčšiu ochranu civilistov a umožnenie dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí po žiadostiach USA Izrael povolil dodávky paliva do Pásma Gazy.