Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Španielsku sa konajú regionálne a komunálne voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Regionálne voľby sa uskutočnia v 12 zo 17 autonómnych spoločenstiev Španielska, zatiaľ čo komunálne voľby prebehnú na celonárodnej úrovni.

Madrid 28. mája (TASR) - Viac ako 36 miliónov Španielov si v nedeľu volí poslancov do regionálnych parlamentov, mestských zastupiteľstiev a nových starostov, informuje agentúra DPA, podľa ktorej sú tieto voľby skúškou pre vládnu ľavicovú koalíciu pod vedením premiéra Pedra Sáncheza.

Hlasovanie v komunálnych a regionálnych voľbách môže veľa napovedať o výsledku parlamentných volieb, ktoré sa v Španielsku uskutočnia 10. decembra.

Okrem ekonomických a sociálnych otázok predvolebnej kampani dominovala kritika kandidatúry bývalých členov separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA) a škandál s kupovaním hlasov.

Podľa DPA budú najviac sledované výsledky, ktoré vo voľbách dosiahne Ľudová strana (PP) - najväčšia opozičná strana, ktorej šéfuje Alberto Núňez Feijóo.

Výsledky menších ľavicových a pravicových strán budú však tiež dôležité, pretože podľa doterajších prieskumov Sánchezova socialistická robotnícka strana (PSOE) ani PP nezískajú v parlamentných voľbách väčšinu kresiel v parlamente a budú preto potrebovať partnerov na zostavenie vlády.

Kľúčovým ukazovateľom v nedeľu môže byť výkon Isabel Díaz Ayusovej (PP), predsedníčku regionálnej vlády v Madridskom autonómnom spoločenstve. Táto 44-ročná politička, ktorú tamojšie médiá prezývajú "španielskym Trumpom", verí, že získa absolútnu väčšinu hlasov.

Značná pozornosť sa bude sústrediť aj na Valencijské spoločenstvo, v ktorom chce byť PP vo vláde s pravicovo-populistickou stranou Vox.

Regionálne voľby sa uskutočnia v 12 zo 17 autonómnych spoločenstiev Španielska, zatiaľ čo komunálne voľby prebehnú na celonárodnej úrovni.