Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Togu sa parlamentné a komunálne voľby budú konať v apríli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podobne ako pri predchádzajúcich voľbách v roku 2018 budú členovia obranných a bezpečnostných zložiek hlasovať 72 hodín pred voľbami, aby mohli v deň hlasovania zaisťovať bezpečnosť.

Lomé 9. februára (TASR) - Parlamentné a komunálne voľby v západoafrickom Togu sa uskutočnia 13. apríla, oznámila vo štvrtok večer prostredníctvom štátnej televízie tamojšia vláda. TASR prevzala piatkovú správu z tlačovej agentúry AFP.

Ministerka komunikácií Yawa Kouiganová uviedla, že voľby sa budú konať v sobotu 13. apríla 2024. Kampaň bude bude od 28. marca do 11. apríla. Togské Národné zhromaždenie v januári upravilo zákon, ktorým sa zvýšil počet poslancov z 91 na 113.

Podobne ako pri predchádzajúcich voľbách v roku 2018 budú členovia obranných a bezpečnostných zložiek hlasovať 72 hodín pred voľbami, aby mohli v deň hlasovania zaisťovať bezpečnosť.

Togský prezident Faure Gnassingbé ešte v decembri 2022 prisľúbil, že voľby sa uskutočnia do 12 mesiacov. Opozícia predchádzajúce parlamentné voľby v roku 2018 bojkotovala a odsúdila "nezrovnalosti" počas hlasovania. Opozícia dúfa, že sa jej tentoraz podarí vyzvať na súboj Gnassingbého vládnucu Úniu za republiku (UNIR). Zároveň požaduje sprísnenie registrácie voličov.

Gnassingbé sa dostal k moci v roku 2005 po smrti svojho otca, generála Gnassingbého Eyadému, ktorý vládol Togu 38 rokov. Jeho syna zvolili za hlavu štátu ešte trikrát, opozícia však napadla legitimitu všetkých hlasovaní.

Togská vláda vlani v novembri oznámila, že v danom roku pri teroristických útokoch na severe krajiny zabili viac než 30 ľudí. Togo, Benin, Ghana a Pobrežie Slonoviny čelia riziku, že džihádistické konflikty sa budú čoraz viac šíriť cez hranice z Nigeru a Burkiny Faso, ktoré sa tiež nachádzajú v oblasti Guinejského zálivu na západe Afriky.

Obavy o bezpečnosť v štátoch Guinejského zálivu sa zvýšili po tom, ako sa z regiónu Sahel stiahla francúzska armáda. K nestabilite prispeli aj prevraty v Burkine Faso a Nigeri.