Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Veľká noc v Nemecku: Púť sv. Juraja v Traunsteine i mierové pochody

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súčasne s púťou sv. Juraja, ktorá pochádza prinajmenšom z 18. storočia, inscenuje toto mesto v juhovýchodnom cípe Nemecka aj šabľový tanec symbolizujúci víťazstvo jari nad zimou.

Traunstein/Frankfurt 6. apríla (TASR) - Stovky jazdcov na koňoch dnes v bavorskom meste Traunstein vzdorovali množstvu čerstvo napadnutého snehu na tradičnej procesii na Veľkonočný pondelok. Sprievod asi 400 koní, ktoré viedli jazdci oblečení v tradičných miestnych krojoch, smeroval do kostola v neďalekom Ettendorfe, kde jazdci aj kone dostali požehnanie.

Súčasne s púťou sv. Juraja, ktorá pochádza prinajmenšom z 18. storočia, inscenuje toto mesto v juhovýchodnom cípe Nemecka aj šabľový tanec symbolizujúci víťazstvo jari nad zimou, informovala tlačová agentúra AP.

Celkom iný charakter mali tradičné veľkonočné mierové pochody, na ktorých sa podľa organizátorov zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Pochody sa sústredili na konflikt na Ukrajine a možnosť novej studenej vojny. Ich organizátori vyzdvihli prielom dosiahnutý v jadrových rokovaniach s Iránom ako pozitívny signál toho, že je možné nájsť riešenia bez vojny.

"Sme spokojní, účastníkov bolo približne rovnako ako vlani," citovala agentúra DPA vyjadrenie Kristiana Gollu zo Siete mierovej spolupráce v Bonne.

V celom Nemecku sa počas veľkonočných sviatkov konalo asi 80 rozličných mierových akcií a demonštrácií. Golla povedal, že najviac ľudí prišlo tento rok v Hamburgu a vo Frankfurte. V Hamburgu polícia odhadla počet účastníkov na 800, vo Frankfurte na 1000, uviedla DPA.