Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Boje v Pásme Gazy: V októbri 2023 vypukol konflikt Izraela a Hamasu

Kombosnímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk prináša výberovú chronológiu konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Bratislava 23. decembra - Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) ponúka výberovú chronológiu ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, ktorý vypukol 7. októbra.





OKTÓBER


7. októbra - Vodca islamistického hnutia Hamas Muhammad Dajf oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu nazvanú "Búrka al-Aksá".

- Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a predseda Európskej rady Charles Michel odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová dôrazne odsúdila teroristické útoky proti Izraelu a zároveň vyjadrila solidaritu so všetkými obeťami agresie.

Na snímke izraelskí vojaci pozdĺž hranice Izraela s pásmom Gazy.
Foto: TASR/AP


8. októbra

- Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlásil vojnový stav v reakcii na útoky palestínskeho hnutia Hamas.



9. októbra

- Irán poprel tvrdenia, že by bol priamo zapojený do útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.

- Palestínske militantné hnutie Hamas má v úmysle oslobodiť všetkých Palestínčanov väznených v Izraeli a ukončiť "provokácie" Izraela na západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme.

- Izraelský minister obrany Joav Gallant nariadil "úplnú blokádu" Pásma Gazy, ktorej súčasťou malo byť prerušenie dodávok elektriny, potravín a palív.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal útok militantného hnutia Hamas na Izrael k invázii Ruska na Ukrajinu.

Palestínčania sledujú ničenie po izraelskom bombardovaní pásma Gazy pred márnicou v Rafahu v utorok 19. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


10. októbra

- Úplnou blokádou Pásma Gazy porušuje Izrael medzinárodné právo, vyhlásil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

- Ruský prezident Vladimir Putin označil krízu medzi Izraelom a Palestínčami za jasný príklad zlyhania politiky USA na Blízkom východe.



11. októbra

- Pápež František vyzval na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov zajatých počas bojov medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom.



12. októbra

- Americký prezident Joe Biden odsúdil vyjadrenia svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý označil libanonské militantné hnutie Hizballáh za "veľmi šikovné".

Palestínčania sa pozerajú na zničenie budovy rodiny Al-Gatshan po izraelskom údere v utečeneckom tábore Nusseirat v centre pásma Gazy v pondelok 18. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


13. októbra

- Izrael nariadil presun 1,1 milióna obyvateľov severnej časti Pásma Gazy na juh tohto územia.



16. októbra

- Riaditeľ izraelskej spravodajskej služby zameranej na vnútroštátnu bezpečnosť a kontrašpionážne úlohy (Šin bet) prevzal osobnú zodpovednosť za to, že jeho úrad nezabránil útokom palestínskeho hnutia Hamas na juhoizraelské mestá a dediny zo 7. októbra.



17. októbra

- Bezpečnostná rada OSN zamietla rezolúciu predloženú Ruskom, ktorá odsudzovala útoky a prejavy násilia voči civilistom, slovne však nespomínala hnutie Hamas.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kategoricky odmietol zodpovednosť Izraela za raketový útok, ktorý zasiahol nemocnicu v Pásme Gazy.

- Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v súvislosti s explóziou v nemocnici v Gaze vyhlásil trojdňový smútok a zrušil naplánované stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka strieľa z južného Izraela na Pásmo Gazy.
Foto: TASR/AP


18. októbra

- Pri útoku na nemocnicu v Pásme Gazy zahynulo 471 Palestínčanov, vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva v tejto palestínskej enkláve, ktorú ovláda hnutie Hamas.

- Americký prezident Biden vyjadril v Tel Avive podporu tzv. dvojštátnemu riešeniu pre dosiahnutie mieru v izraelsko-palestínskom konflikte.



20. októbra

- Palestínske militantné hnutie Hamas i Rusko majú spoločné to, že obaja chcú vo svojom susedstve "zničiť" demokraciu, uviedol v prejave k národu prezident USA Joe Biden.



25. októbra

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, za bojovníkov za slobodu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TASR/AP


26. októbra

- Bezpečnostná rada OSN neschválila rezolúciu predloženú Spojenými štátmi v súvislosti s konfliktom medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas a humanitárnou situáciou v Pásme Gazy. Neuspel ani ruský návrh rezolúcie.

- Lídri EÚ sa na summite v Bruseli zhodli na spoločnej výzve zriadiť "humanitárne koridory a prestávky", ktoré pomôžu doručiť humanitárnu pomoc do palestínskeho Pásma Gazy.

- Približne štvrť milióna Izraelčanov opustilo svoje domovy - dôvodom je vojna v palestínskom Pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas a tiež ostreľovanie na hranici s Libanonom.

- Ruskí predstavitelia rokovali so zástupcom palestínskeho hnutia Hamas o prepustení rukojemníkov, ktorých militanti držia v Pásme Gazy, a o evakuácii ruských občanov a ďalších cudzincov z tejto palestínskej enklávy.



27. októbra

- Rada Európskej únie súhlasila s návrhom Španielska zorganizovať do približne šiestich mesiacov mierovú konferenciu, ktorej zámerom bude dosiahnuť mierovú dohodu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

- Valné zhromaždenie OSN prijalo nezáväznú rezolúciu žiadajúcu okamžité "humanitárne prímerie" v Pásme Gazy.

Palestínčania sa pozerajú na trosky zničenej budovy, ktorá patrila rodine Al-Gatshan po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v utečeneckom tábore v meste Nusseirat, v centrálnom pásme Gazy 18. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


28. októbra

- Západné vlády sú hlavným vinníkom, ktorý stojí za "masakrom" v Pásme Gazy, vyhlásil v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.



29. októbra

- Stovky tisíc ľudí demonštrovali v mestách po celej Európe, Blízkom východe a v Ázii, aby preukázali podporu Palestínčanom v čase, keď Izrael rozširuje svoj vzdušný a pozemný útok na Pásmo Gazy.





NOVEMBER



1. novembra

- Bolívijská vláda prerušila diplomatické vzťahy s Izraelom a zároveň vyzvala na ukončenie izraelskej vojenskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas v palestínskom Pásme Gazy.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že jeho vlasť bude pokračovať vo vojne s hnutím Hamas až do víťazstva, a to aj napriek "bolestným stratám".

- Cez hraničný priechod Rafah začali do Egypta prichádzať prvé skupiny cudzincov a osôb s dvojakým občianstvom utekajúcich z vojnou zmietaného Pásma Gazy.



2. novembra

- Americká Snemovňa reprezentantov schválila balík pomoci v hodnote takmer 14,5 miliardy dolárov pre Izrael, ktorý vedie vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

Palestínčania zachraňujú svoje veci zničené po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu 13. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


3. novembra

- Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh varoval Spojené štáty, že ak Izrael neprestane útočiť na Pásmo Gazy, prestrelky na libanonsko-izraelskej hranici môžu prerásť do rozsiahlej vojny.



5. novembra

- Jeden z členov izraelskej vlády pripustil, že zhodenie atómovej bomby na Pásmo Gazy v prebiehajúcom konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas je jednou z možností. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu toto vyjadrenie kritizoval.



7. novembra

- Bezpečnostná rada OSN opäť neprijala nijakú rezolúciu o vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.



10. novembra

- Izrael prehodnotil počet obetí, ktoré zahynuli na jeho území pri útoku hnutia Hamas zo 7. októbra, na 1200. Dosiaľ uvádzal, že militanti zabili až 1400 ľudí.

Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu 20. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


11. novembra

- Lídri Ligy arabských štátov a Organizácie islamskej spolupráce vyzvali na mimoriadnom summite v Rijáde na okamžité zastavenie vojenských operácií v Pásme Gazy.



13. novembra

- Pokiaľ Izrael prehrá vojnu s palestínskym militantným hnutím Hamas, na rade budú Spojené štáty a Európa, vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.



14. novembra

- Francúzsko zaznamenalo od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas viac ako 1500 antisemitských činov.



15. novembra

- Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu vyzývajúcu na "dlhšie humanitárne prestávky a koridory v celom Pásme Gazy".

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Izrael za "teroristický štát".

- Izraelská armáda oznámila, že vykonáva operáciu v nemocnici Šifá, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením v pásme Gazy.

Palestínčania prehľadávajú telá a preživších v troskách zničenej obytnej budovy po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu.
Foto: TASR/AP


16. novembra

- Spolu 103 humanitárnych pracovníkov OSN už prišlo o život v Pásme Gazy odvtedy, ako tam pred vyše mesiacom vypukol vojenský konflikt. Podľa OSN je to viac, než v ktoromkoľvek inom konflikte.

- Civilistom v Pásme Gazy hrozí pre nedostatok potravín a čistej vody hladomor, uviedol Svetový potravinový program OSN.



17. novembra

- Počet obetí útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na miesto hudobného festivalu v Izraeli zo 7. októbra stúpol po vyšetrovaní izraelskej polície na 364.



21. novembra

- Čínsky prezident Si Ťin-pching žiadal okamžité prímerie v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas a prepustenie zadržiavaných civilistov.



22. novembra

- Izraelská vláda schválila dohodu o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, na základe ktorej má palestínske militantné hnutie Hamas prepustiť zhruba 50 rukojemníkov.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu telefonicky oznámil americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, že po vypršaní dočasného prímeria bude jeho krajina pokračovať vo vojne proti Hamasu.

- Konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi už prekročil hranice vojny a stal sa terorizmom, vyhlásil pápež František na generálnej audiencii vo Vatikáne.

Na snímke pápež František vo Vatikáne.
Foto: TASR/AP


24. novembra

- O 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) začala platiť dohoda o štvordňovom prímerí medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktoré sprostredkoval Katar.

- Medzinárodný výbor Červeného kríža potvrdil prepustenie prvých 24 rukojemníkov z Pásma Gazy, ktorých zadržiavalo hnutie Hamas.



25. novembra

- Organizácii Spojených národov sa podarilo poslať do Pásma Gazy najväčšiu humanitárnu pomoc od 7. októbra, keď prepukla vojna medzi Izraelom a hnutím Hamas.



27. novembra

- Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas sa dohodli na predĺžení prímeria o dva dni.

- Ministri zahraničných vecí viacerých arabských štátov vyzvali na trvalé prímerie v Pásme Gazy.



28. novembra

- Izraelská armáda informovala o prvom závažnom prípade porušenia prímeria.



29. novembra

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nazval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua "mäsiarom z Gazy" a obvinil ho z vyvolania antisemitizmu po celom svete.

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Foto: TASR/AP




DECEMBER



1. decembra

- Izraelská armáda oznámila, že obnovila boje v Pásme Gazy, keďže dočasné prímerie vypršalo.



2. decembra

- Hnutie Hamas neprepustí ďalších rukojemníkov, kým Izrael neoslobodí všetkých palestínskych väzňov a neobnoví prímerie v Pásme Gazy.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že vojna proti Hamasu v Pásme Gazy bude pokračovať, kým Izrael nedosiahne všetky svoje ciele vrátane návratu všetkých rukojemníkov a zničenia tohto islamistického hnutia.

Dym stúpa po bombardovaní izraelskej armády v Pásme Gazy v stredu 20. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


3. decembra

- Izraelská armáda potvrdila, že jej vojaci začali s pozemnými operáciami v južnej časti Pásma Gazy po tom, ako sa dosiaľ zameriavali na jeho sever.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval, že izraelský cieľ zlikvidovať palestínsku militantnú organizáciu Hamas sa môže skončiť desaťročnou vojnou.



4. decembra

- Vyše 80 percent obyvateľov Pásma Gazy (takmer 1,9 milióna ľudí) opustilo svoje domovy a presídlilo sa na iné miesto v tejto palestínskej enkláve.



6. decembra

- Republikáni v Senáte amerického Kongresu zablokovali žiadosť Bieleho domu o núdzovú pomoc v hodnote 106 miliárd dolárov určenú predovšetkým pre Ukrajinu a Izrael.

- Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Antonio Guterres očakáva onedlho úplné zrútenie verejného poriadku v Pásme Gazy.



8. decembra

- Spojené štáty vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzývala na okamžité humanitárne prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.



9. decembra

- Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil, že Spojené štáty sú "zodpovedné za prelievanie krvi" detí v Pásme Gazy po tom, ako vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN.



10. decembra

- Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril ľútosť v súvislosti so zlyhaním Bezpečnostnej rady OSN požiadať o prímerie v Pásme Gazy, ktorá je podľa neho paralyzovaná "geostrategickými rozdielmi".

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres.
Foto: TASR/AP


11. decembra

- Európska únia trvá na dvojštátnom riešení pre Izrael a Palestínu. V rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli to povedal šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD).



12. decembra

- Valné zhromaždenie OSN prijalo drvivou väčšinou hlasov rezolúciu žiadajúcu okamžité humanitárne prímerie v Pásme Gazy. Hlasovalo za ňu 153 krajín, desať členov bolo proti, vrátane USA a Izraela a 23 krajín sa hlasovania zdržalo.

- Izraelská vláda nesúhlasí s dvojštátnym riešením izraelsko-palestínskeho konfliktu, vyhlásil americký prezident Joe Biden.



13. decembra

- Vojna v Pásme Gazy bude pokračovať "s medzinárodnou podporou, či bez nej", uviedol izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen.

- Akýkoľvek povojnový plán, ktorý neráta s existenciou palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy, je ilúzia, vyhlásil politický vodca tohto hnutia Ismáíl Haníja.

Izraelskí vojaci vychádzajú z podzemného tunela, ktorý podľa armády použili príslušníci palestínskeho militantného hnutia Hamas na prepadnutie hraničného priechodu Erez medzi Izraelom a Pásmom Gazy v piatok 15. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


15. decembra

- Viaceré štáty Západu a Európskej únie vyzvali Izrael, aby "podnikol konkrétne kroky na zastavenie bezprecedentného násilia" zo strany židovských osadníkov na okupovanom Západnom brehu.

- Krajiny EÚ sa správajú pokrytecky ohľadne súčasného diania v Pásme Gazy a prebiehajúcej izraelskej vojenskej odvety za útok Hamasu zo 7. októbra. Povedal to slovenský premiér Robert Fico na záver dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

- Pri izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy prišlo doteraz o život viac ako 18.700 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva na palestínskom území ovládanom hnutím Hamas.

- Izraelská armáda uviedla, že jej vojaci nedopatrením zastrelili troch rukojemníkov, ktorých pri útoku na Izrael zajalo hnutie Hamas.



16. decembra


- Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi prevzal zodpovednosť za smrť troch izraelských rukojemníkov, ktorých nedopatrením zastrelili izraelskí vojaci počas bojov s militantmi v Gaze.



17. decembra

- Izrael oznámil, že na hraničný priechod Kerem Šalom začali vchádzať nákladné autá s humanitárnou pomocou pre Gazu. Izraelský priechod otvorili po prvý raz od 7. októbra, keď vypukla vojna s palestínskym militantným hnutím Hamas.