Prvé príznaky sa prejavujú do 12 až 36 hodín od konzumácie infikovanej potraviny, vysvetľuje vedúca centra Silvia Plačková.
Autor TASR
Bratislava 19. augusta (TASR) - Po tom, čo sa na strednom Slovensku objavilo podozrenie na prípad botulizmu, začali toxikológom telefonovať zo strachu desiatky ľudí. Do Národného toxikologického informačného centra (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava telefonovalo za necelých 24 hodín takmer 50 ľudí s obavou z otravy botulotoxínom. Žiaden z nich však príznaky nemal.
Prvé príznaky sa prejavujú do 12 až 36 hodín od konzumácie infikovanej potraviny, vysvetľuje vedúca centra Silvia Plačková. „Nastúpi vracanie, smäd, rozmazané videnie, dvojité videnie, suchosť slizníc v ústach a hrdle, ťažkosti s prehĺtaním, porucha artikulácie, neskôr ochrnutie svalov, poruchu dýchania a činnosti srdca."
Botulotoxín sa podľa jej slov nachádza v nevhodne a nedokonale spracovaných klobásach, konzervách s mäsom, zeleninou alebo rybami. "Odporúčame vyhýbať sa konzumácii potravy z konzerv s vydutým povrchom, ktorých obsah môže svojím zápachom pripomínať staré maslo a vyhýbať sa podozrivým potravinám," radí Plačková.
Pôvodcom otravy je toxín, ktorý vylučuje baktéria Clostridium botulinum. Vyskytuje sa zriedkavo, ale má o to závažnejší priebeh. Botulotoxín sa nazýva aj klobásovým jedom a je to najjedovatejší bakteriálny toxín. V NTIC sa s telefonátmi v súvislosti s možným botulizmom stretávajú počas roka sporadicky.
Národné toxikologické informačné centrum UNB poskytuje pre celú SR telefonické konzultácie lekárom aj laickej verejnosti pri akútnych otravách liekmi, chemikáliami, priemyslovými prípravkami, hubami, rastlinami, drogami a živočíšnymi toxínmi. Nepretržitá linka má číslo 02/54 774 166.
Prvé príznaky sa prejavujú do 12 až 36 hodín od konzumácie infikovanej potraviny, vysvetľuje vedúca centra Silvia Plačková. „Nastúpi vracanie, smäd, rozmazané videnie, dvojité videnie, suchosť slizníc v ústach a hrdle, ťažkosti s prehĺtaním, porucha artikulácie, neskôr ochrnutie svalov, poruchu dýchania a činnosti srdca."
Botulotoxín sa podľa jej slov nachádza v nevhodne a nedokonale spracovaných klobásach, konzervách s mäsom, zeleninou alebo rybami. "Odporúčame vyhýbať sa konzumácii potravy z konzerv s vydutým povrchom, ktorých obsah môže svojím zápachom pripomínať staré maslo a vyhýbať sa podozrivým potravinám," radí Plačková.
Pôvodcom otravy je toxín, ktorý vylučuje baktéria Clostridium botulinum. Vyskytuje sa zriedkavo, ale má o to závažnejší priebeh. Botulotoxín sa nazýva aj klobásovým jedom a je to najjedovatejší bakteriálny toxín. V NTIC sa s telefonátmi v súvislosti s možným botulizmom stretávajú počas roka sporadicky.
Národné toxikologické informačné centrum UNB poskytuje pre celú SR telefonické konzultácie lekárom aj laickej verejnosti pri akútnych otravách liekmi, chemikáliami, priemyslovými prípravkami, hubami, rastlinami, drogami a živočíšnymi toxínmi. Nepretržitá linka má číslo 02/54 774 166.