Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NKÚ spúšťa veľkú kontrolu nemocníc

Foto: TASR- Martin Baumann

Kontrolóri sa zamerajú na obdobie posledných piatich rokov.

Bratislava 18. marca (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) si posvieti na zdravotnícke zariadenia. Úrad dnes oznámil, že počas dvoch rokov sa ich chystá preveriť viac ako 40. Pôjde o fakultné, univerzitné i regionálne nemocnice, centrá pre liečbu drogových závislostí či špecializované ústavy. Kontrola má preveriť či efektívne hospodária s peniazmi na zdravotnú starostlivosť i to, ako sú pripravené na elektronické zdravotníctvo a nový platobný mechanizmus DRG.

Kontrolóri sa zamerajú na obdobie posledných piatich rokov. "V prvej etape prebehne kontrola vo fakultných nemocniciach v Nitre, Banskej Bystrici, Prešove, Nových Zámkoch, Trenčíne, Žiline, Trnave a v univerzitných nemocniciach v Bratislave a Košiciach," priblížila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Pripomenula, že analýzy poukazujú na opakujúce sa nedostatky v hospodárení, obstarávaní majetku a služieb či správe majetku nemocníc.

Úrad preverí aj nákupy a využívanie zdravotníckych prístrojov nad 200.000 eur. "Kontrolné skupiny porovnajú ceny prístrojov s bežnými cenami na trhu porovnateľných prístrojov s podobnými parametrami, teda či sú ceny prístrojov a náklady na ich opravu primerané. Porovnaním jednotlivých zariadení je zámerom zistiť, ktoré zariadenia poskytujú zdravotnú starostlivosť na vyššej a ktoré na nižšej medicínskej úrovni a aké sú na to dôvody. Kontrolóri sa zamerajú aj na trend zadlžovania nemocníc či na investície do majetku," doplnila Bolech Dobáková.

NKÚ v súčasnosti preveruje aj štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňou. Dôvodom sú zmluvy pre tetu jej bývalého šéfa Marcela Foraia aj zmluvy s Klinikou Kostka. Na požiadavku Národnej kriminálnej agentúry preveruje aj vzťahy s jedným z dodávateľov poisťovne pre možné zvýhodňovanie veriteľa vo vzťahu k iným. Výsledky kontroly by mali byť známe v máji.