Táto látka narúša rakovinotvorné bunky pri procese delenia, vie poškodiť ich energetické centrá a DNA nádorovej bunky, následkom čoho odumierajú.
Autor TASR
Bratislava 2. júla (TASR) - Profesor Ján Mojžiš (59) z Ústavu farmakológie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach s kolegami skúmajú účinok unikátnych látok - fytoalexínov na nádorové bunky. Tieto látky z kapustových rastlín dokážu rakovinu zabíjať, alebo zastaviť. Venuje sa im len päť pracovísk na svete. Košičania ich už dokážu laboratórne vyrobiť, zdôraznil denník NOVÝ ČAS.
Výskumníci z Ústavu farmakológie Lekárskej fakulty UPJŠ sa indolovým fytoalexínom venujú od roku 2000. Vo veľmi malých množstvách sa vytvárajú v rastlinách ako kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol, či pastierska kapsička. Zistili, že fytoalexíny dokážu bojovať s nádorovými bunkami. Narúšajú ich pri procese delenia, vedia poškodiť ich energetické centrá a DNA nádorovej bunky, následkom čoho odumiera. Viac si možno prečítať v článku s názvom "Rakovinu poráža kapustou!", ktorý denník uverejnil na strane 12.
Výskumníci z Ústavu farmakológie Lekárskej fakulty UPJŠ sa indolovým fytoalexínom venujú od roku 2000. Vo veľmi malých množstvách sa vytvárajú v rastlinách ako kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol, či pastierska kapsička. Zistili, že fytoalexíny dokážu bojovať s nádorovými bunkami. Narúšajú ich pri procese delenia, vedia poškodiť ich energetické centrá a DNA nádorovej bunky, následkom čoho odumiera. Viac si možno prečítať v článku s názvom "Rakovinu poráža kapustou!", ktorý denník uverejnil na strane 12.