Dôležité je tiež pravidelné stravovanie, keďže vynechávanie jedál, najmä raňajok, môže viesť k neovládateľnému hladu a následne prejedaniu sa.
Autor TASR
Bratislava 4. novembra (TASR) - Bežný spotrebiteľ sa v súčasnosti podľa odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zaujíma o potraviny, ktoré konzumuje, avšak často má o výžive iba o málo viac vedomostí, než je na titulkoch denných správ. Pripravili preto jednoduché tipy pre zdravší život. Najdôležitejšia je pestrosť stravy. Potraviny si treba preto vyberať tak, aby bola výživa za určité časové obdobie vyvážená.
Základom výživy majú byť potraviny bohaté na sacharidy. Ako upozorňuje ÚVZ SR, väčšina ľudí nejedáva v dostatočnom množstve potraviny ako chlieb, cestoviny, ryžu, iné obilniny alebo zemiaky. Viac ako polovica kalórií v strave, by pritom mala pochádzať práve z týchto potravín. "Ochutnajte celozrnné pečivo, cestoviny a ďalšie celozrnné obilniny, aby ste zvýšili svoj príjem vlákniny," odporúčajú odborníci. Každý deň by tiež ľudia mali zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny, teda 400 gramov.
Netreba tiež zabúdať na udržiavanie si zdravej telesnej hmotnosti a dostatok fyzickej aktivity. "Nadbytok telesného tuku sa hromadí, ak jedávate viac kalórií ako vaše telo dokáže premeniť na energiu. Ak dodržiavate primeranú veľkosť porcií, ak ste zdraví, môžete jedávať všetky potraviny, ktoré máte radi, bez toho, aby ste museli niektoré z nich vylúčiť," radia odborníci z ÚVZ SR. Primeraná porcia je napríklad 100 gramov mäsa, jeden stredne veľký kus ovocia, pol šálky surových cestovín a 50 mililitrov zmrzliny.
Dôležité je tiež pravidelné stravovanie, keďže vynechávanie jedál, najmä raňajok, môže viesť k neovládateľnému hladu a následne prejedaniu sa. Samozrejmosťou je aj dostatok tekutín. Dospelí potrebujú vypiť aspoň 1,5 až 2 litre tekutín denne.
Odborníci na výživu pripomínajú, že robiť postupné zmeny v životospráve je oveľa jednoduchšie ako naraz veľké zmeny. "Neexistujú žiadne "dobré" alebo "zlé" potraviny, iba správna alebo nesprávna výživa. Necíťte sa previnilo pre potraviny, ktoré máte radi, ale jedávajte ich s mierou," uzatvárajú svoje rady.
Základom výživy majú byť potraviny bohaté na sacharidy. Ako upozorňuje ÚVZ SR, väčšina ľudí nejedáva v dostatočnom množstve potraviny ako chlieb, cestoviny, ryžu, iné obilniny alebo zemiaky. Viac ako polovica kalórií v strave, by pritom mala pochádzať práve z týchto potravín. "Ochutnajte celozrnné pečivo, cestoviny a ďalšie celozrnné obilniny, aby ste zvýšili svoj príjem vlákniny," odporúčajú odborníci. Každý deň by tiež ľudia mali zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny, teda 400 gramov.
Netreba tiež zabúdať na udržiavanie si zdravej telesnej hmotnosti a dostatok fyzickej aktivity. "Nadbytok telesného tuku sa hromadí, ak jedávate viac kalórií ako vaše telo dokáže premeniť na energiu. Ak dodržiavate primeranú veľkosť porcií, ak ste zdraví, môžete jedávať všetky potraviny, ktoré máte radi, bez toho, aby ste museli niektoré z nich vylúčiť," radia odborníci z ÚVZ SR. Primeraná porcia je napríklad 100 gramov mäsa, jeden stredne veľký kus ovocia, pol šálky surových cestovín a 50 mililitrov zmrzliny.
Dôležité je tiež pravidelné stravovanie, keďže vynechávanie jedál, najmä raňajok, môže viesť k neovládateľnému hladu a následne prejedaniu sa. Samozrejmosťou je aj dostatok tekutín. Dospelí potrebujú vypiť aspoň 1,5 až 2 litre tekutín denne.
Odborníci na výživu pripomínajú, že robiť postupné zmeny v životospráve je oveľa jednoduchšie ako naraz veľké zmeny. "Neexistujú žiadne "dobré" alebo "zlé" potraviny, iba správna alebo nesprávna výživa. Necíťte sa previnilo pre potraviny, ktoré máte radi, ale jedávajte ich s mierou," uzatvárajú svoje rady.