Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia 80. výročie SNP

Frontové divadlo predstavia výstavou v Pohronskom osvetovom stredisku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstavu s názvom Po stopách frontového divadla sprístupnia vo štvrtok (19. 9.) o 16.00 h.

Žiar nad Hronom 18. septembra (TASR) - Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) prináša Pohronské osvetové stredisko (POS) v Žiari nad Hronom výstavu, ktorá verejnosti priblíži informácie o členoch a činnosti armádnej umeleckej skupiny Frontového divadla. Výstavu s názvom Po stopách frontového divadla sprístupnia vo štvrtok (19. 9.) o 16.00 h.

Ako informovalo POS - organizácia Banskobystrického samosprávneho kraja, Frontové divadlo začalo svoju činnosť presne pred 80 rokmi po vypuknutí SNP, dňa 12. septembra 1944. Na povstalecké územie prinášalo umelecké scénky, hudobné čísla, jednoaktovky, poéziu, ako aj iluzionistické výstupy.

"Frontové divadlo svojimi aktivitami vysvetľovalo miestnym obyvateľom ciele povstania a vojakom prinášalo rozptýlenie a povzbudenie v neľahkom období vojny," priblížili organizátori.

Zakladateľom a vedúcim divadla bol prvý slovenský profesionálny herec, režisér, pedagóg Andrej Bagar. Jedným z členov divadla bol aj obľúbený slovenský herec a spevák František Zvarík.

"Desaťčlenný kolektív umelcov počas svoje krátkej len 42-dňovej existencie odohral až 50 predstavení priamo na povstaleckom území. Išlo o výnimočný zjav spojený s dejinami SNP," uvádzajú organizátori.