Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia 80. výročie SNP

Košický samosprávny kraj si pripomína SNP v Dargovskom priesmyku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Hoci Dargovský priesmyk nebol priamo dejiskom bojov SNP, predseda KSK Rastislav Trnka doplnil, že na tomto pietnom mieste spojenom s oslobodzovaním Slovenska si kraj každoročne pripomína SNP.

Dargov 29. augusta (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) si pripomína 80. výročie Slovenského národného povstania (SNP) slávnostným programom pri Pamätníku oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku. Podujatie sa začalo pietnym aktom kladenia vencov, program vyvrcholí podvečer koncertom skupiny Iconito. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Katarína Strojná.

Hoci Dargovský priesmyk nebol priamo dejiskom bojov SNP, predseda KSK Rastislav Trnka doplnil, že na tomto pietnom mieste spojenom s oslobodzovaním Slovenska si kraj každoročne pripomína SNP. "Spomienka na výročie SNP nie je len o kladení vencov. V našom kraji si chceme pripomenúť statočných ľudí, ktorí sa postavili do prvej línie obrany vlasti i vlastných rodín. V súčasných časoch je viac než dôležité mladšej generácii vysvetľovať súvislosti a pripomínať históriu," uviedol.

V rámci programu budú mať návštevníci možnosť prehliadnuť si bojovú techniku a zúčastniť sa komentovanej výstavy v Sieni bojovej slávy. O sprievodný kultúrny program sa postarajú LenART Quartet, členovia Štátnej filharmónie Košice, Bubnová show Batida a Bábkové divadlo Košice s predstavením pre deti. K dispozícii sú aj tvorivé dielne a ukážky prvej pomoci.

Vo štvrtok sa uskutočnil aj tradičný Pochod vďaky na Dargov, ktorý vedie približne 13-kilometrovou trasou z dvoch východiskových bodov - zo Slančíka alebo z Blažíc a Ruskova.

Pamätník oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku, dielo akademického sochára Vojtecha Löfflera, bol odhalený v roku 1955 pri príležitosti 10. výročia bojov o Dargovský priesmyk. V roku 2022 prešiel areál pamätníka rozsiahlymi rekonštrukciami, vrátane obnovy dlažby, schodiska, osvetlenia a vodozádržných opatrení, ktoré stáli 390.000 eur.