Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Múzeum SNP sa pripravuje na oslavy výročia,skulptúry pamätníka očistia

Na archívnej snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR Ján Krošlák

Múzeum SNP sa pripravuje aj na programovú časť dvojdňových osláv, počas ktorých pre verejnosť bezplatne sprístupní svoju expozíciu.

Banská Bystrica 13. augusta (TASR) - Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa pripravuje na celoslovenské oslavy 80. výročia SNP. Pred samotnými oslavami dôjde aj k očisteniu skulptúry Pamätníka SNP, ktorý sa koncom augusta stane dejiskom celoslovenských osláv okrúhleho výročia povstania. Pre TASR to uviedol riaditeľ múzea Marian Uhrin.

"V areáli múzea sme zrekonštruovali v podstate všetky komunikácie pre peších aj vozidlá vrátane parkoviska. Do osláv určite dôjde aj k očisteniu Pamätníka SNP od nánosov špiny, pôjde o celý betónový povrch, obe skulptúry aj samotnú prízemnú časť," uviedol Uhrin s tým, že čistenie pamätníka, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa vykonáva pravidelne.

Múzeum SNP sa pripravuje aj na programovú časť dvojdňových osláv, počas ktorých pre verejnosť bezplatne sprístupní svoju expozíciu. "V našom areáli pripravujeme aj dobový vojenský tábor, kde chceme prezentovať život vojakov počas druhej svetovej vojny a počas povstania. Plánujeme aj jazdu historických vozidiel po Banskej Bystrici v predvečer povstania, aby sme ľudí nalákali na oslavy," dodal riaditeľ múzea.

Celoslovenské oslavy 80. výročia SNP sa v Banskej Bystrici uskutočnia 28. a 29. augusta, hlavným organizátorom je Ministerstvo obrany SR. Súčasťou osláv bude kultúrno-spoločenský a sprievodný program i vojenská prehliadka. Vláda na ich organizáciu vyčlenila koncom júna celkovo 2,7 milióna eur.