Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Ochrannou rukou obce Prochot je pamätník SNP týčiaci sa na kopci

Na snímke z 31. júla 2024 Pamätník SNP v obci Prochot v okrese Žiar nad Hronom. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Pamätník SNP na Zimaneje vŕšku postavili v roku 1967.

Prochot 11. augusta (TASR) - Tragické udalosti druhej svetovej vojny pripomína v obci Prochot (okres Žiar nad Hronom) Pamätník SNP situovaný na kopci nad dedinou. Jeho súčasťou je plastika vojakov, proti ktorým sú namierené hlavne diel.

Pamätník SNP na Zimaneje vŕšku postavili v roku 1967. Jeho výstavbe predchádzali mnohé problémy, ktoré súviseli s výberom vhodnej lokality na jeho umiestnenie. Vtedajší predseda národného výboru nakoniec rozhodol, že ho postavia na vŕšku, odkiaľ je výhľad na dedinu.

"Vraví sa, že je zámerne situovaný na tom vŕšku, že má mať takú ochrannú ruku nad Prochotom a pripomínať, aby sme nezabudli na to, čo sa tam všetko dialo," uviedla pre TASR starostka Martina Rozenbergová.

Ako ďalej doplnila, stavba bola realizovaná podľa návrhu akademického sochára Jaroslava Kočiša a inžiniera architekta Štefana Svetka z Bratislavy. Vedúcim stavby bol domáci obyvateľ Anton Čierny Jarkeje a tesármi Jozef Beňo z Kopanice a Peter Beťko z Kopanice.

Výstavba pamätníka od jeho základu až po samotné slávnostné odhalenie, ktoré sa uskutočnilo 3. septembra 1967, trvala podľa starostky len mesiac.

V roku 2020 pamätník vďaka dotácii z Úradu vlády SR vo výške 11.000 eur zrekonštruovali. Urobené boli murárske práce, pamätník odizolovali aby nevlhol, ošetrená bola aj hliníková plastika znázorňujúca vojakov.

V obci aktuálne pripravujú vydanie novej publikácie venovanej protifašistickému odboju v Prochote. Starostka dodala, že slávnostné uvedenie tejto knihy chcú zorganizovať práve na tomto pamätnom mieste.