Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Oslavy SNP v Brezne avizuje výstava a protitankový kanón na námestí

Na archívnej snímke primátor mesta Brezno Tomáš Abel. Foto: TASR Branislav Račko

Textové a obrazové materiály vtiahnu jej návštevníkov do histórie a priblížia život v týchto ťažkých časoch.

Brezno 15. augusta (TASR) - Mesto Brezno si pripomenie 80. výročie Slovenského národného povstania (SNP) 31. augusta a súčasťou osláv bude bohatý športový a hudobný program aj s Polmaratónom SNP, ktorý sa po mnohých rokoch vracia do centra Horehronia. Informoval o tom vo štvrtok na sociálnej sieti brezniansky primátor Tomáš Abel.

Blížiace sa oslavy už avizuje výstava fotografií na Námestí gen. M. R. Štefánika, venovaná udalostiam rokov 1938 až 1945, ktorá približuje pohnuté udalosti od vyhlásenia autonómie Slovenska až po SNP. Textové a obrazové materiály vtiahnu jej návštevníkov do histórie a priblížia život v týchto ťažkých časoch.

Blízko pamätníka padlým je vystavený protitankový kanón. Mesto, Klub vojenskej histórie ČSĽA Anthropoid Mýto pod Ďumbierom a Zväz vojakov SR ho požičali z Vojenského útvaru Nemecká s cieľom verejnosti pripomenúť, že Brezno bolo tretím významným miestom počas SNP.

"Delo pôvodne stálo na podstavci v breznianskych kasárňach pod holým nebom. Zub času na ňom zanechal stopy, preto ho členovia klubu Anthropoid zrenovovali a natreli zelenou farbou. Protitankový kanón bol určený na ničenie tankov samohybných diel a obrnených transportérov protivníka, ničenie a umlčovanie jeho pechotných palebných prostriedkov, ako aj ničenie nekrytej živej sily. Viac informácií a základné technicko-taktické údaje ponúka informačná tabuľa umiestnená pred kanónom," uviedol Abel.