Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia 80. výročie SNP

Oslavy SNP vo Zvolene prinesú ukážku boja pancierového vlaku Štefánik

Na snímke pancierový vlak. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pancierovým vlakom bude v rámci osláv venovaný aj sprievodný program v podobe filmov a diskusie s odborníkmi v priestoroch Starej radnice.

Zvolen 31. augusta (TASR) - Oslavy 80. výročia SNP, ktoré sa v sobotu konajú vo Zvolene, prinesú i rekonštrukciu skutočných bojov z Povstania. Na zvolenskom námestí bude proti jednotkám nacistického Nemecka bojovať aj pancierový vlak Štefánik. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Program osláv SNP vo Zvolene sa začne o 10.00 h prehliadkou historických vozidiel z 30. až 50. rokov 20. storočia. Ústrednou témou osláv budú práve povstalecké pancierové vlaky, ktoré vyšli z dielní zvolenských Železničných opravovní a strojární. Návštevníci budú môcť vidieť nasadenie jedného z nich v rekonštrukcii bojov z Povstania, na zvolenskom námestí sa predstavia aj nadrozmerné modely vojenskej techniky.

"Tému pancierových vlakov sme zároveň zvolili ako odkaz kompetentným, že replika jedného z nich dnes chátra pod zvolenským zámkom. Ide o národnú kultúrnu pamiatku a ak má naďalej pripomínať slávnu povstaleckú históriu, pri financovaní jej opravy je nevyhnutná pomoc štátu. Celková rekonštrukcia by stála takmer 800-tisíc eur, žiaľ, nevyhovuje žiadnej schéme financovania, o ktoré sme žiadali," skonštatoval primátor Vladimír Maňka.

Pancierovým vlakom bude v rámci osláv venovaný aj sprievodný program v podobe filmov a diskusie s odborníkmi v priestoroch Starej radnice. Súčasťou celodenného programu bude aj odhalenie pamätnej tabule čestnému občanovi mesta Janovi Bezroukovi, ktorý neprežil vypočúvanie nacistickým komandom.

"Prakticky počas celej vojny sa rôznymi spôsobmi angažoval v odboji. Osudnou sa mu stala pomoc ukrývajúcim sa partizánskym skupinám," priblížila Ľubica Miľanová, ktorá má na starosti pamiatkový fond mesta. Program osláv SNP vo Zvolene uzavrie o 20.00 h lampiónový sprievod, ktorý organizuje Spoločnosť M. R. Štefánika.