Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Pamätník Mor ho 50 rokov pripomína hrdinstvo partizánov

Na snímke pamätník SNP „MOR HO“ na Starých Horách bol odhalený v roku 1974 pri príležitosti 30. výročia Slovenského národného povstania. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vodiči, ktorí prechádzajú cez horský priechod Donovaly, ho môžu vidieť hneď vedľa hlavnej cesty, pri odbočke do ďalšej osady Valentová.

Staré Hory 16. augusta (TASR) - Spomienkou na statočnosť a hrdinstvo partizánov, povstaleckej armády a spojencov operujúcich v starohorských horách je pamätník SNP Mor ho v obci Staré Hory v Banskobystrickom okrese. Je venovaný príslušníkom piateho oddielu partizánskej brigády Pomstiteľ a odhalili ho pri príležitosti 30. výročia SNP.

Pamätník stojí v miestach starého lomu v starohorskej osade Dolný Jelenec. Vodiči, ktorí prechádzajú cez horský priechod Donovaly, ho môžu vidieť hneď vedľa hlavnej cesty, pri odbočke do ďalšej osady Valentová. Patrí pod obec, ktorá ho udržiava.

Ako pre TASR uviedol starosta Starých Hôr Marián Gajdoš, pamätník je v dobrom stave a nevyžaduje si náročnejšiu údržbu. Pred oslavami SNP je vždy okolo neho živšie.

"O pamätník sa staráme, kosíme okolo, v prípade potreby i čistíme. Občas sa nám prihlásia dobrovoľníci a ponúknu pomoc. Sporadicky sa pri ňom objavia aj kvety. Navštevujú ho zväčša členovia klubov vojenskej histórie," konštatoval Gajdoš.

Pamätník má tvar stupňovitého podstavca, na ktorom sú umiestnené tri do seba vstavané kruhy. Na vonkajšom kruhu je v hornej časti umiestnený nápis "Mor ho" a ten sa opakuje aj v najmenšom vnútornom kruhu v spodnej časti. V jeho vnútri sú tri plamene symbolizujúce partizánsku vatru. Z čelného pohľadu na ľavej strane kruhov je poloblúkový pylón, na ktorom sú umiestnené texty, pri akej príležitosti a komu je pamätník venovaný. V roku 1974 ho odhalili aj za účasti veliteľa partizánskej brigády Pomstiteľ, majora S. G. Morozova, a náčelníka štábu J. I. Nekrutenka z vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Autormi diela sú Milan Bendžela a Eugen Bekéni.

Podľa informácií obce boli Staré Hory dôležitou súčasťou takzvanej Partizánskej republiky. Pod Jelenskou skalou môžu návštevníci vidieť aj dobre ukrytý partizánsky bunker Mor ho, kde mal sídlo štáb brigády Pomstiteľ. Po potlačení SNP, na prelome rokov 1944 a 1945, sa tam tlačil partizánsky časopis Mor ho a bola tam aj strategická telefonická centrála, ktorá zabezpečovala komunikáciu medzi partizánskymi skupinami. Bunker je zrekonštruovaný a voľne prístupný verejnosti. Je jednou zo zastávok Partizánskeho náučného chodníka.