Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Pamätník vo Vrchteplej je poctou partizánom padlým v bojoch

Na snímke pamätník SNP nad obcou Teplá v okrese Považská Bystrica. Foto: TASR - Milan Podmaník

Po oslobodení sa 6. júna 1945 uskutočnil vo Vrchteplej spoločný pohreb všetkých partizánov, ktorí padli v bojoch.

Vrchteplá 5. augusta (TASR) - Pamätník SNP nad obcou Vrchteplá v okrese Považská Bystrica je venovaný pamiatke partizánom, ktorí padli v bojoch v okolí obce vo februári a v marci 1945. Pamätník bol až do Nežnej revolúcie miestom pompéznych okresných osláv SNP. TASR o tom informoval považskobystrický miestny historik Milan Belás.

"Vo Vrchteplej pôsobila od roku 1943 partizánska skupina vedená majorom sovietskej armády Pavlom Zazulovom. Za obydlia im slúžili domy v obci, odkiaľ robili výpady proti fašistom do okolia Považskej Bystrice, ale aj do Rajeckej doliny. Počas prestrelky 6. februára zomrelo niekoľko partizánov a ich veliteľ. Ďalší partizáni padli 14. marca," pripomenul Belás.

Po oslobodení sa 6. júna 1945 uskutočnil vo Vrchteplej spoločný pohreb všetkých partizánov, ktorí padli v bojoch. Pochovali ich na vŕšku Hôrka nad stredom obce, kde v roku 1949 vybudovali pamätník padlým v SNP. V roku 1978 socialistický režim rozhodol, že pamätník potrebuje dôstojnejšiu podobu. Na návrh architektky Gabriely Cimmermannovej, sochára Stanislava Bíroša a maliara Pavla Maňku postavili pamätník v súčasnej podobe.

Na snímke pamätník SNP nad obcou Teplá v okrese Považská Bystrica.
Foto: TASR - Milan Podmaník


Pamätník tvorí železobetónová plošina s rozmermi 11 x 20 metrov. Z juhovýchodnej strany smerom od obce stoja dva oddelené, štvrťkruhové, viac ako desať metrov vysoké pylóny z liateho železobetónu. V hornej časti ich spája hviezda z bieleho kovu. Na oboch pylónoch sú z vnútornej strany liate plastiky.

"Za bývalého režimu bol pamätník miestom pompéznych osláv SNP. Navštevovali ich nielen ľudia z Považskej Bystrice, ale aj zo širokého okolia, nechýbali školáci, ale ani priami účastníci SNP. Po Nežnej revolúcii sa pompa vytratila, pomaličky sa na to zabúdalo a oslavy boli čoraz skromnejšie. I napriek tomu sa v čase osláv SNP aj teraz každoročne pri pamätníku schádzajú ľudia a vzdávajú hold padlým partizánom," uzavrel Belás.