Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Pomník v Skýcove pripomína partizánsku históriu, obec ho rekonštruuje

Na snímke pomník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Skýcov v Zlatomoravskom okrese, ktorý pripomína partizánsku históriu obce 30. júla 2024. Foto: TASR- Henrich Mišovič

Obec Skýcov bola počas SNP centrom partizánskeho odboja v Tribečských horách.

Skýcov 4. augusta (TASR) - Pomník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Skýcov v Zlatomoravskom okrese pripomína partizánsku históriu obce. Zároveň je už desaťročia miestom, pri ktorom sa stretávajú účastníci pochodu partizánskym chodníkom medzi Skýcovom a obcou Zlatno.

Ako uviedol starosta obce Tomáš Kolembus, Pomník SNP je z roku 1953 a jeho autorom je Ľudovít Goga. "Je postavený na pamiatku protifašistických bojovníkov padlých v povstaní. Ide vlastne o súsošie. Tvorí ho socha partizána vo vojenskom odeve, ktorý si na prsiach pridŕža samopal. Za ruku vedie dievčatko s kyticou. Súsošie je pamätným miestom. Symbolizuje oslobodenie a novú cestu slovenského národa," vysvetlil Kolembus.

Obec sa už dlhšiu dobu snaží Pomník SNP zrenovovať. V roku 2023 získala na prvú etapu reštaurátorských prác dotáciu z Ministerstva obrany SR vo výške 8040 eur, ďalších 1940 eur vyčlenila zo svojho rozpočtu. "Tento rok sme na druhú etapu prác získali dotáciu 7000 eur, spolufinancovanie z obecného rozpočtu ešte riešime. Momentálne čakáme, kedy nám príde z ministerstva obrany na podpis zmluva o poskytnutí dotácie. Práce sa tak začnú až od septembra," povedal starosta.

V rámci druhej etapy obnovy chce obec rekonštruovať okolie pomníka. "Žiaľ, nepodarí sa nám to do 24. augusta, kedy sa uskutoční 36. ročník pochodu náučným partizánskym chodníkom Zlatno - Skýcov," doplnil Kolmebus.

Obec Skýcov bola počas SNP centrom partizánskeho odboja v Tribečských horách. Podľa pamätníkov tu sídlili partizánske oddiely, ktoré mali viac ako 1100 mužov. Aj napriek viacerým pokusom, sa nemeckým jednotkám nedarilo obmedziť ich činnosť. Po odchode partizánov krátko pred oslobodením, sa nemecké oddiely pomstili obyvateľom Skýcova za ich podporu odboju tým, že ich vyhnali z domovov a celú obec vypálili.