Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Povstalecké boje pri Kunerade pripomína replika partizánskeho bunkra

Na snímke návštevníci vychádzajú z novej repliky partizánskeho bunkra, ktorú sprístupnili pri pomníku A. B. Rogačevského pri príležitosti osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) vo Svitačovej doline nad obcou Kunerad v okrese Žilina v sobotu 24. augusta 2024. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Osemdesiate výročie SNP si v Kunerade pripomenuli aj pietnym aktom pri pamätníku SNP.

Kunerad 24. augusta (TASR) - Repliku partizánskeho bunkra pri pomníku A. B. Rogačevského v sobotu sprístupnili vo Svitačovej doline nad obcou Kunerad v okrese Žilina. Podľa predsedu Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Rajecká dolina Petra Slyška je vybudovanie repliky bunkra druhou etapou projektu Po stopách SNP v Rajeckej doline.

"Táto replika bola vytvorená na základe dobových fotografií bunkra, ktorý bol umiestnený na Slatinách. My sme ju umiestnili v blízkosti turistického chodníka a cyklotrasy, aby bola dostupná pre domácich obyvateľov z Kuneradu, ale aj návštevníkov celej doliny," skonštatoval Slyško.



Doplnil, že projekt Po stopách SNP v Rajeckej doline bude pokračovať ďalšími aktivitami. "Našim zámerom je v nasledujúcich rokoch dotvoriť strieľňu a sochy partizánov v životnej veľkosti. Od Kuneradského zámku máme záujem vytvoriť náučný chodník v celkovej dĺžke zhruba tri kilometre, ktorý bude končiť práve pri pomníku Rogačevského a tomto bunkri," dodal predseda rajeckej OOCR.

Výstavba repliky bunkra trvala približne mesiac a projekt získal aj finančnú podporu vo výške 7000 eur od Ministerstva obrany SR. "Ministerstvo podporuje projekty, ktorými sa zvyšuje historická pamäť národa aj cez rôzne dotačné projekty a schémy. V Kunerade sme podporili nielen výstavbu tohto bunkra, ale v minulosti aj osadenie rôznych informačných tabúľ či rekonštrukciu pamätníka SNP. Boli by sme radi, keby toto krásne prostredie nevyužívali len milovníci prírody, ale aj histórie," poznamenal štátny tajomník ministerstva obrany Martin Vojtašovič.
Na snímke Pamätník SNP v obci Kunerad v okrese Žilina v sobotu 24. augusta 2024.
Foto: TASR - Daniel Stehlík

Osemdesiate výročie SNP si v Kunerade pripomenuli aj pietnym aktom pri pamätníku SNP. V neďalekom zámku sídlilo počas povstaleckých bojov veliteľstvo druhej slovenskej partizánskej brigády. Partizáni v priestore Rajeckej doliny tri týždne podporovali obranu Turca. Územie slúžilo na prechod partizánov do Strážovských vrchov, Javorníkov a na Moravu.