Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Pre oslavy SNP bude na strednom Slovensku ubytovaných asi 3000 vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa rezortu obrany počas pobytu v mestách Banská Bystrica a Zvolen sa budú vojaci pohybovať v uniformách.

Banská Bystrica 13. augusta (TASR) - Pre augustovú vojenskú prehliadku pri príležitosti 80. výročia SNP v Banskej Bystrici bude v meste pod Urpínom a vo Zvolene ubytovaných približne 3000 vojakov. TASR o tom v utorok informoval hovorca Ministerstva obrany (MO) SR Tomáš Kostelník.

Dodal, že na stredom Slovensku budú v termíne od 14. do 30. augusta. Ubytovaní budú v stredoškolských a vysokoškolských internátoch. V Banskej Bystrici na sídlisku Sásová, na uliciach Tajovského, Školská, Havranská, Internátna a Severná. Budú aj v banskobystrickej Kremničke a vo Zvolene na Ulici Jána Švermu, Jabloňová, Študentská a na Lučeneckej ceste.

Ako ďalej hovorca uviedol, v čase medzi 5.00 h až 6.45 h budú vojakov presúvať z internátov do miesta nácvikov, na Sliač. Po ňom sa podvečer budú vracať medzi 18.30 h a 20.30 h zo Sliača naspäť na internáty. Zvozy budú vojenskými nákladnými vozidlami a autobusmi z internátov v Banskej Bystrici a zo Zvolena. Bude to podľa určených trás, množstvo vozidiel sa bude pohybovať od päť do 30 kusov. Pri ich väčšom počte budú presuny po častiach.

Podľa rezortu obrany počas pobytu v mestách Banská Bystrica a Zvolen sa budú vojaci pohybovať v uniformách. Počas celej doby budú mať pri sebe aj príslušné vojenské vybavenie, s ktorým nacvičujú slávnostnú vojenskú prehliadku.

MO SR spolu s Úradom vlády SR a ďalšími spoluorganizátormi pripravujú celoslovenské oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania. Konať sa budú 28. až 29. augusta v Banskej Bystrici. Ich súčasťou je bohatý kultúrno-spoločenský a sprievodný program spojený s vojenskou prehliadkou.