Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Prvá partizánska skupina na Východe má pamätník pod Pirnagovým Vrchom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pamätník pod Pirnagovým vrchom, ktorého autorom je Július Machaj, odhalili v auguste 1969.

Vinné 3. augusta (TASR) - Odkaz vzdoru, ktorý pri obci Vinné v Michalovskom okrese rozvírili partizánske skupiny, symbolizuje pamätník pod Pirnagovým vrchom. Umiestnený je nad obcou a je venovaný Jánošíkovskej družine. Ako pre TASR uviedla kronikárka obce Alena Holubová, išlo o prvú skupinu, ktorá vznikla na východnom Slovensku v marci 1942 pod vedením Pavla Boroša.

"Pôsobisko mala v lesoch nad obcou Vinné, postupne narástla na 19 členov, značnú časť jej členov tvorili prenasledovaní Židia. Mala vojenský ráz, platila v nej prísna disciplína," doplnila Holubová s tým, že v okolí obce Vinné pôsobilo niekoľko partizánskych skupín.

Od leta 1944 v oblasti evidovali Partizánsky oddiel Pugačov, Partizánsky oddiel Jastrab, Partizánsky oddiel Veža, Partizánsku jednotku Kriváň, Partizánsky oddiel Borkaňuk a Partizánsky oddiel Za slobodu Československa.

"Obyvatelia obce Vinné, ale aj okolitých dedín, podporovali partizánske hnutie, keďže v partizánskych skupinách bolo dosť chlapov z Vinného. Ľudia piekli partizánom chlieb, ktorý s ďalšími potravinami nosili do lesa, zabezpečovali šatstvo, šili obuv, poskytovali úkryt vo svojich domoch alebo vo vínnych domkoch na viniciach, ošetrovali ranených a nosili správy," uviedla kronikárka.

V čase očakávaného útoku Červenej armády na Michalovce partizáni podnikali bojové akcie, zajali množstvo nemeckých vojakov s autami a bojovou technikou pri obciach Vinné, Kaluža, Kusín a Trnava pri Laborci.

V októbri 1944 zaútočili Nemci proti partizánom na obec Vinné. Partizáni pred presilou nepriateľa ustúpili späť do lesov spolu s obyvateľmi obce. Nemci obec Vinné obsadili, zvyšok obyvateľstva vyhnali, dedinu vyrabovali a zapálili. Úplne zhorelo 285 a čiastočne 120 domov, zahynulo osem ľudí.

"Ešte aj po tejto udalosti chodili Nemci do obce rabovať a útočili na partizánov v lesoch, takže obyvateľstvo sa nemohlo vrátiť do svojich domovov. Mali to veľmi ťažké, pretože jeseň bola chladná a daždivá," dodala.

Pamätník pod Pirnagovým vrchom, ktorého autorom je Július Machaj, odhalili v auguste 1969. Podľa starostu obce Vinné Mariána Makeľa k nemu trikrát ročne symbolicky odnesú vence. Priamo v obci majú ešte jeden pamätník padlým hrdinom v druhej svetovej vojne, ktorý odkazuje konkrétne na 30. október 1944, kedy vojaci nacistického Nemecka obec vypálili.