Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Rezort obrany pripravuje oslavy výročia SNP v Banskej Bystrici

Na snímke Pamätník SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR Ján Krošlák

Konať sa budú 28. až 29. augusta v Banskej Bystrici.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR spolu s Úradom vlády SR a ďalšími spoluorganizátormi pripravuje celoslovenské oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Konať sa budú 28. až 29. augusta v Banskej Bystrici. Ich súčasťou je bohatý kultúrno-spoločenský a sprievodný program spojený s vojenskou prehliadkou. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

Počas prvého dňa osláv Múzeum SNP bezplatne sprístupní pre verejnosť svoju expozíciu. "V rámci podujatí pripravovaných Múzeom SNP zažijú popoludní návštevníci aj jazdu historických vozidiel, ktoré sa budú z areálu Pamätníka SNP presúvať banskobystrickými ulicami aj so zastávkou na Námestí SNP. Program prvého dňa bude podvečer v areáli Pamätníka SNP pokračovať stretnutím s veteránmi SNP," doplnilo ministerstvo.

V rámci druhého dňa osláv môžu návštevníci od rána podľa neho navštíviť stánky ministerstiev a rôznych organizácií v ich pôsobnosti, kde budú mať možnosť vyskúšať si činnosti, ktoré ponúkajú.

Ako poznamenalo, pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku SNP so začiatkom o 10.00 h bude môcť verejnosť sledovať na obrazovke a v priamom prenose Slovenskej televízie a rozhlasu. Slávnostný program bude podľa neho pokračovať príhovormi hostí a kultúrnymi vstupmi. Priblížilo, že v čase od 14.00 h je pripravený aj hudobno-kultúrny program, po ktorom bude nasledovať vojenská prísaha absolventov základného vojenského výcviku. Podvečer o 17.30 h je zase pripravená vojenská prehliadka a v závere dňa aj slávnostný galavečer s hudobnými vystúpeniami, ktorý bude ukončený ohňostrojom.

Kompletný program celoslovenských osláv 80. výročia SNP je zverejnený na novej podstránke webového sídla rezortu. Sú na nej taktiež dostupné informácie súvisiace s bezpečnosťou návštevníkov osláv, zmenami dopravného režimu, ako aj mapa areálu. Obsah stránky je priebežne aktualizovaný. Pre verejnosť je k dispozícii aj QR kód s presmerovaním na novú podstránku venovanú oslavám výročia SNP, ktorý si budú môcť návštevníci centrálnych osláv naskenovať aj priamo na mieste podujatia.

Hlavným organizátorom tohtoročných osláv 80. výročia SNP je MO SR. "Keďže odkaz SNP je pre slovenský rezort obrany mimoriadne silný, podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák prevzal generálnu záštitu nad všetkými oficiálnymi spomienkami na 80. výročie SNP, ktoré sa naprieč Slovenskom konajú počas celého kalendárneho roka 2024," dodalo ministerstvo.