Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Banskobystrický kraj pozýva na výlety na miesta udalostí SNP

Na snímke z 31. júla 2024 Pamätník SNP v obci Prochot v okrese Žiar nad Hronom. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Dnes je celý kraj husto posiaty pietnymi miestami, pamätníkmi a múzeami, kde sa odohrali menej i viac známe udalosti vojnových a povstaleckých čias spred 80 rokov.

Banská Bystrica 16. augusta (TASR) - Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) ponúka destinačný web Banskobystrického kraja viac ako 40 tipov na výlety na miesta, ktoré boli svedkom udalostí SNP.

"Cieľom je uctiť si túto významnú udalosť v roku jej 80. výročia, odkázať na hrdinské príbehy, ktoré sa na pamätných miestach udiali, a motivovať návštevníkov, aby sa na tieto miesta vybrali," informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Pripomenula, že SNP začalo 29. augusta 1944 krátko po 20.00 h v samom strede Banskobystrického kraja, v Banskej Bystrici. Dnes je celý kraj husto posiaty pietnymi miestami, pamätníkmi a múzeami, kde sa odohrali menej i viac známe udalosti vojnových a povstaleckých čias spred 80 rokov.

"Spolu s oblastnými organizáciami cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji sme zhromaždili informácie o viac ako 40 pietnych a spomienkových miestach spojených s SNP. Sústredili sme ich všetky na jedno miesto: na web zahoramizadolami.sk do platformy Outdoor Active, kde návštevníci nájdu popis miesta, ako sa k nemu dostať, kde zaparkovať, prípadne ak k miestu vedie oficiálna cykloturistická alebo turistická trasa, tak aj túto informáciu sme pridali," priblížila Jóbová. Aby bola informácia komplexná, autori doplnili aj zaujímavé turistické atraktivity v blízkom okolí.

Výkonná riaditeľka KOCR Banskobystrický kraj Turizmus dodala, že inšpiráciou k tejto aktivite je práve 80. výročie SNP. "Veríme, že práve na konkrétnych miestach budú mať ľudia možnosť dotknúť sa reálnych príbehov, ktoré sa stali na miestach, kde práve stoja. Budú sa môcť okolo seba rozhliadnuť a lepšie si uvedomiť, že nie vždy sme žili v pokojných časoch a aké to pre súčasníkov tej doby muselo byť ťažké," dodala Jóbová.