Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Galéria predstaví výsledky výskumu, týkajú sa Pamätníka - Múzea SNP

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prednáška sa zameriava na rekonštrukciu expozícií, ktoré mali v rámci muzeálnej praxe na Slovensku ojedinelý charakter, postavený aj na účinku vizuálnych umeleckých diel.

Banská Bystrica 11. augusta (TASR) - Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici pripravuje vo štvrtok (15. 8.) v Bethlenovom dome odbornú prednášku, ktorá predstavuje výsledky archívneho výskumu venovaného expozíciám Pamätníka - Múzea SNP v Banskej Bystrici. Pod názvom Mo(nu)menty zdieľanej pamäti - Rekonštrukcia expozícií Pamätníka - Múzea SNP z obdobia normalizácie sa uskutoční o 17.00 h, kurátorkou je Zuzana L. Majlingová. TASR o tom informovala SSG.

"Prednáška sa zameriava na rekonštrukciu expozícií, ktoré mali v rámci muzeálnej praxe na Slovensku ojedinelý charakter, postavený aj na účinku vizuálnych umeleckých diel. V nadväznosti na archívny výskum predstavuje a komparuje prvú, progresívne koncipovanú expozíciu Pamätníka - Múzea SNP sprístupnenú v auguste 1969 a odstránenú z rozhodnutia normalizačných komisií už koncom toho istého roka. Jej nasledujúca obmena bola realizovaná v roku 1974," uviedla SSG.