Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

V Múzeu SNP možno získať suvenírovú bankovku i zberateľskú euromincu

Na snímke presklenie Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Predaj spustia 8. augusta o 8.00 h pri pancierovom vlaku v areáli Skanzenu ťažkých bojových zbraní Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 5. augusta (TASR) - Pri príležitosti 80. výročia SNP vychádza nová suvenírová eurobankovka, ktorej predaj spustia 8. augusta o 8.00 h pri pancierovom vlaku v areáli Skanzenu ťažkých bojových zbraní Múzea SNP v Banskej Bystrici. Informovalo o tom múzeum na sociálnej sieti.

"Do povstania sa zapojilo viac ako 60.000 vojakov a 15.000 partizánov. V partizánskych jednotkách slúžilo až 35 rôznych národov a národností. Na dobovej fotografii, ktorá bola zhotovená neďaleko Martina a stala sa podkladom k nula eurovej bankovke, je zobrazený rad pochodujúcich vojakov reprezentujúcich odhodlanie postaviť sa do boja proti nacizmu," uvádza Múzeum SNP.

V rovnaký deň pozýva spolu s Národnou bankou Slovenska a Mincovňou v Kremnici aj na začiatok predaja striebornej zberateľskej euromince v nominálnej hodnote desať eur vydanej pri príležitosti 80. výročia SNP. V Múzeu SNP v Banskej Bystrici sa prvý deň predaja začína o 14.00 h.