Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia 80. výročie SNP

V SNG predstavia intelektuálov, ktorí sa zapojili do Povstania

Na snímke Slovenská národná galéria. Foto: TASR - Dano Veselský

Aký odkaz zanechali Gwerková a Karvaš vo svojej tvorbe a postojoch, ktoré nanovo ožívajú aj v knihách Tichý pobyt a V hniezde, prezradí autorka Anna Grusková a divadelný teoretik Milan Zvada.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Letné čítačky a literárne diskusie na nádvorí Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave pokračujú vo štvrtok o 17.30 h podujatím, ktoré je venované intelektuálnym osobnostiam v Slovenskom národnom povstaní (SNP). Návštevníci galérie sa môžu zoznámiť s osudmi literárnej historičky Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej a spisovateľa Petra Karvaša.

"Aktívne intelektuálne a umelecké pôsobenie Gwerkovej i Karvaša prerušila druhá svetová vojna, počas ktorej boli prenasledovaní za svoje názory či pôvod. Aj keď sa nikdy nestretli, obaja sa zapojili do SNP, po ktorého potlačení Gwerkovú zavraždili a Karvaš prišiel o vlastných rodičov," uvádza SNG v pozvánke na literárne stretnutie.

Aký odkaz zanechali Gwerková a Karvaš vo svojej tvorbe a postojoch, ktoré nanovo ožívajú aj v knihách Tichý pobyt a V hniezde, prezradí autorka Anna Grusková a divadelný teoretik Milan Zvada. Obe knihy vyšli v banskobystrickom vydavateľstve Literárna bašta, v ktorého dramaturgii sa letné čítačky a literárne diskusie galérie konajú.

Literárna historička Alžbeta Gwerková-Göllnerová sa narodila v roku 1905 v Čiernom Balogu a po štúdiách v Prahe, na Sorbonne a v Kluži pôsobila ako učiteľka, autorka, ale aj ako priekopníčka demokracie pre ženy.

Spisovateľ Peter Karvaš sa narodil v roku 1920 v Banskej Bystrici vo vile svojho starého otca Dominika Skuteckého. Už na banskobystrickom gymnáziu začal úspešne publikovať a časom sa zaradil medzi kľúčových slovenských dramatikov 20. storočia.

Vstup na podujatie je voľný.