Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Vo Zvolene bude rekonštrukcia skutočných bojov z Povstania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zvolenský primátor Vladimír Maňka dodal, že veľký priestor venujú povstaleckým vlakom, keďže ich vyrobili pod Pustým hradom.

Zvolen 21. augusta (TASR) - Vo Zvolene sa na konci augusta uskutoční rekonštrukcia skutočných bojov z Povstania. Pancierový vlak Štefánik bude bojovať na námestí proti jednotkám nacistického Nemecka. Súboj modelov vojenskej techniky bude v rámci podujatia, ktoré mesto pripravilo pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP). TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Zvolenský primátor Vladimír Maňka dodal, že veľký priestor venujú povstaleckým vlakom, keďže ich vyrobili pod Pustým hradom. "Nasadenie jedného z nich v Povstaní, následná prehliadka modelov či možnosť previezť sa na nich zvolenským námestím má prilákať najmladšiu generáciu," objasnil.

O pancierových vlakoch, ktoré vyšli z dielní zvolenských železničných opravovní a strojární, budú aj filmy a diskusia s odborníkmi v Starej radnici. "Ozvalo sa nám už niekoľko ľudí, ktorí chcú prísť, aby rozpovedali príbeh svojich starých otcov, ktorí slúžili v niektorej z posádok pancierových vlakov," skonštatovala Ľubica Miľanová, ktorá má na starosti pamiatkový fond mesta. Na diskusiu samospráva pozýva aj verejnosť.

Mesto chystá na posledný augustový deň aj odhalenie pamätnej tabule svojmu čestnému občanovi Janovi Bezroukovi, ktorý neprežil vypočúvanie nacistickým komandom. "Počas celej vojny sa rôznymi spôsobmi angažoval v odboji. Osudnou sa mu stala pomoc ukrývajúcim sa partizánskym skupinám," povedala Miľanová. Mesto si podľa nej pripomenie aj obete z radov železničiarov, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny.

V programe bude aj večerný lampiónový sprievod, organizuje ho Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika. "Jeden z vlakov niesol práve meno generála Štefánika, rozhodli sme sa preto zapojiť do osláv aj pripomenutím tohto faktu a uctíme si pamiatku jednej z najvýznamnejších osobností nášho národa," vysvetlil predseda Spoločnosti M. R. Štefánika Peter Novotňák.

Celoslovenské oslavy 80. výročia SNP pripravujú Ministerstvo obrany SR s Úradom vlády SR a ďalšími spoluorganizátormi. Konať sa budú 28. až 29. augusta v Banskej Bystrici. Ich súčasťou je bohatý kultúrno-spoločenský a sprievodný program spojený s vojenskou prehliadkou.