Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia 80. výročie SNP

Výstava v Hornonitrianskom múzeu pripomína vojnové zločiny gestapa

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci si ju môžu pozrieť v autentických priestoroch niekdajšieho väzenia gestapa do 15. mája budúceho roka.

Prievidza 11. septembra (TASR) - Zločiny gestapa počas druhej svetovej vojny v Prievidzi a okolí pripomína reprízovaná výstava Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Návštevníci si ju môžu pozrieť v autentických priestoroch niekdajšieho väzenia gestapa do 15. mája budúceho roka. Informovalo o tom múzeum na svojom webe.

"Za poznaním najhorších vojnových javov netreba nutne cestovať za hranice Slovenska, ani regiónu. V srdci horného Ponitria ich stále živé stopy aktuálne ľudia objavia v autentickom priestore niekdajšieho väzenia gestapa v suteréne súčasného sídla múzea," pripomenulo múzeum.

Múzejníci prostredníctvom reprízovanej výstavy venujú spomienku všetkým obetiam gestapa. "Muky, ktoré nielen tam prežívali v závere druhej svetovej vojny, približujú najmä na príklade dobre zmapovaných osudov 12 z nich. Ich ťažký príbeh v kontexte dramatických udalostí s počiatkom v blízkej obci Cigeľ rozprávajú prostredníctvom s nimi úzko spätých hmotných pamiatok a multimediálnej prezentácie," priblížilo múzeum.

Výstavu kultúrna inštitúcia opätovne sprístupnila pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania.