Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Výstava v košickej knižnici približuje oslavy SNP v priebehu desaťročí

Výstava Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach s názvom 80 rokov osláv Slovenského národného povstania (SNP) sa snaží poukázať na aspekt pripomínania si SNP v rokoch a dekádach po ňom na dobových dokumentoch z fondu regionálneho oddeleniaa knižnice. Foto: TASR - František Iván

Záujemcovia nájdu k nahliadnutiu dobové články z novín, výročné publikácie, ako aj publikácie, ktoré faktograficky mapujú a pripomínajú udalosti samotného povstania.

Košice 20. augusta (TASR) - Oslavy a výročia Slovenského národného povstania (SNP) v prvých rokoch po vojne a ďalších desaťročiach približuje najnovšia výstava, ktorú pripravila Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach. Pod názvom 80 rokov osláv SNP sa koná v regionálnom oddelení knižnice na Hlavnej ulici 48.

Záujemcovia nájdu k nahliadnutiu dobové články z novín, výročné publikácie, ako aj publikácie, ktoré faktograficky mapujú a pripomínajú udalosti samotného povstania. Dobové dokumenty z fondu regionálneho oddelenia knižnice svedčia o tom, ako sa menila forma osláv, ich intenzita, ako aj to, aké témy v nich dominovali.

Výstava Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach s názvom 80 rokov osláv Slovenského národného povstania (SNP) sa snaží poukázať na aspekt pripomínania si SNP v rokoch a dekádach po ňom na dobových dokumentoch z fondu regionálneho oddeleniaa knižnice.
Foto: TASR - František Iván


"Chceli sme našim návštevníkom a čitateľom priblížiť najmä oslavy a to, ako sa o SNP písalo v období po ňom, teda v rokoch a dekádach, ktoré nasledovali. Vieme, že prvé oslavy sa konali už roku 1945, a postupom času sa menilo to, akým spôsobom a kde sa SNP oslavovalo, na čo sa kládol dôraz, kto sa na tých oslavách zúčastňoval a v akom rozmere sa konali," uviedla pre TASR zástupkyňa riaditeľky knižnice Erika Palágyiová.

Medzi dobovou tlačou sú zastúpené regionálne noviny vychádzajúce v Košiciach ako Košický večer alebo Východoslovenské noviny. Výstava bude prístupná vo výpožičnom čase knižnice do 27. septembra.