Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia 80. výročie SNP

Zvolenský pamätník nazývajú Valaška a patrí medzi najznámejšie v meste

Pamätníku Slovenského národného povstania na námestí vo Zvolene každý hovorí Valaška a patrí vo Zvolene medzi najznámejšie pamätníky. Foto: TASR - Ján Krošlák

Autorom je Jozef Lacko, bočných reliéfov zas akademický sochár Ján Kulich.

Zvolen 6. augusta (TASR) - Pamätník Slovenského národného povstania (SNP) na námestí vo Zvolene, ktorý miestni nazývajú Valaška, patrí medzi najznámejšie v meste. V auguste tohto roka navyše uplynie 50 rokov od jeho odhalenia. TASR o tom informovala Ľubica Miľanová zo zvolenského mestského úradu.

Dodala, že pamätník má podobu valašky, teda sekery s dlhým poriskom. Po bokoch je vyzdobený figurálnymi reliéfmi, ktoré predstavujú podporu ľudu bojovníkom v SNP. Ako ďalej uviedla, jeho autorom je Jozef Lacko, bočných reliéfov zas akademický sochár Ján Kulich. "Pozostáva z betónovej podkladovej dosky obloženej poľskou a egyptskou žulou, do ktorej je akoby vsadené porisko valašky," objasnila s tým, že nadrozmerná časť valašky je zváraná z kovu.

Podľa Miľanovej je Valaška pamätihodnosťou mesta Zvolen a pravidelne pri nej organizujú pietne spomienky pri výročiach SNP. "V rokoch 2002, 2003 a 2008 bola jej celková rekonštrukcia. Súčasťou boli oprava, vyčistenie, voskovanie pamätníka a úprava okolia," zhrnula.

Oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici sa uskutočnia 28. a 29. augusta, hlavným organizátorom je Ministerstvo obrany SR. V rámci programu osláv sa očakáva koncert štátnej opery, slávnosť s príhovormi hostí a kultúrnymi vstupmi či vojenská prehliadka. Vláda na organizáciu osláv vyčlenila koncom júna celkovo 2,7 milióna eur.