Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Poslanci sa v úvode dňa opäť venovali Fondu na podporu umenia

O 11.00 h čaká zákonodarcov hlasovanie. Rozhodnúť by mali o opozičných návrhoch na odvolanie ministeriek Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) a kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

- Komisár Rady Európy pre ľudské práva Michael O'Flaherty vyjadril znepokojenie v súvislosti s tým, či sú dva návrhy slovenských zákonov týkajúce sa občianskej spoločnosti a verejnoprávneho vysielateľa zlučiteľné s normami v oblasti ľudských práv.

- Mal veľa priaznivcov i protivníkov, bol vyzdvihovaný aj zatracovaný. Napriek tomu, že vytvoril desiatky skvelých divadelných, filmových, televíznych i rozhlasových postáv, navždy zostal majorom Zemanom z propagandistického seriálu Tridsať prípadov majora Zemana.

- Európska únia chce radikálne znížiť Rusku zisk z vývozu energetických nosičov, ale tomu by mohlo zabrániť ďalšie maďarské veto. S odvolaním sa na týždenník Politico to v utorok uviedol server atv.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

- Izraelské tanky prenikli v utorok ráno hlbšie do východnej časti mesta Rafah v Pásme Gazy a vstúpili do viacerých štvrtí, uviedli tamojší obyvatelia. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na utorkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní a ďalšie dodávky sú na ceste.

- Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia.

- Vihorlatská knižnica v Humennom sa pripája k celoslovenskému podujatiu Noc literatúry, ktoré sa uskutoční v stredu (15. 5.). Na troch miestach v meste v podaní troch čítajúcich zaznejú tri úryvky súčasnej európskej literatúry.

- Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

- V obci Bojničky v okrese Hlohovec horeli v pondelok (13. 5.) po 17. hodine priestory zváračskej dielne v priemyselnej zóne. Jedna osoba sa zranila pri pokuse o uhasenie požiaru, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru.

- Ruský prezident Vladimir Putin navštívi 16. a 17. mája Peking, informovalo v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí. Návštevu potvrdil aj Kremeľ, píše TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

- Medziročná miera inflácie vo Fínsku v apríli 2024 klesla na najnižšiu úroveň od júla 2021. Prispel k tomu aj miernejší rast priemernej úrokovej sadzby z úverov na bývanie a spotrebných úverov.

- Poslanci Národnej rady SR sa v úvode rokovania vrátili k diskusii o novele zákona o Fonde na podporu umenia. Diskusiu v druhom čítaní opätovne otvorili ešte minulý týždeň, keď predkladateľ novely Roman Michelko (SNS) predstavil pozmeňujúci návrh.

- Rodiny z marginalizovanej rómskej komunity v obci Zborov v Bardejovskom okrese si za koordinácie Inovačného partnerského centra (IPC) a organizácie Projekt DOM.ov dokázali svojpomocne postaviť nové legálne rodinné domy.

- Skupina kosatiek dravých v nedeľu potopila plachetnicu v Gibraltárskom prielive. Jej posádku zachránil ropný tanker, informuje TASR podľa utorkových správ agentúry DPA a španielskych médií.

- Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce zmodernizovať vzdelávanie na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Prievidzi. Projektom, na ktorý chce získať zdroje z Fondu na spravodlivú transformáciu, sleduje nákup informačno-komunikačných technológií.

- Tempo rastu spotrebiteľských cien sa naďalej spomaľuje. V apríli medziročne vzrástli už iba o 2,1 % z marcových 2,3 %. V súhrne za štyri mesiace roku 2024 inflácia dosiahla hodnotu 2,9 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli vzrástli o 0,3 %.

- Lesby, gejovia, bisexuáli, transrodoví, intersexuálni a queer ľudia (LGBTIQ) v Európskej únii sú menej diskriminovaní, ale častejšie sa stretávajú s fyzickými alebo sexuálnymi útokmi ako pred tromi rokmi. Ukázal to rozsiahly prieskum agentúry EÚ.

- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.

- Pri dopravnej nehode pri Vranove nad Topľou prišiel o život jeden človek. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) informovali, že nehoda nákladného a osobného automobilu sa stala v utorok krátko pred 2.00.

- Hokejisti Caroliny Hurricanes vyhrali v piatom semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL na ľade New Yorku Rangers 4:1. Pred piatkovým domácim zápasom tak znížili stav série na 2:3. Na západe vyhral Dallas aj druhý duel na ľade Colorada (5:1) a v sérii vedie 3:1.