Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Banskobystrický kraj

Automatické externé defibrilátory pribudli na ďalších miestach Lučenca

Na archívnej snímke AED. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Nové defibrilátory sa nachádzajú na spoločnej budove okresného a mestského úradu na Námestí republiky, na budove športovej haly Arena a na zimnom štadióne.

Lučenec 11. septembra (TASR) - Mesto Lučenec nainštalovalo automatické externé defibrilátory (AED) v troch nových lokalitách. Ďalšie dva prístroje sú po novom k dispozícii vo vozidlách mestskej polície. Samospráva o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke.

Nové defibrilátory sa nachádzajú na spoločnej budove okresného a mestského úradu na Námestí republiky, na budove športovej haly Arena a na zimnom štadióne. Prístroje sú umiestnené v exteriérových skrinkách so zvukovým alarmom.

AED prístroje sú určené na neodkladnú základnú resuscitáciu pri bezvedomí so zástavou srdca či dýchania. Obsluhovať ich môže aj verejnosť bez medicínskeho vzdelania, prístroj totiž po aktivácii okamžite inštruuje záchrancu hlasovými i obrazovými pokynmi.

"Každá minúta hrá v život ohrozujúcom stave dôležitú úlohu. Nikdy nemôžeme vedieť, kedy sa ocitneme v situácii, keď budeme potrebovať pomoc alebo sa staneme záchrancom. AED prístroj presne inštruuje aj laika, ktorý môže rozvážnym prístupom zachrániť život. Tieto prístroje sú prínosom pre každého obyvateľa mesta či návštevníka," uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková.

Celková cena defibrilátorov vrátane školenia pre desiatich zamestnancov mesta predstavovala vyše 9700 eur. Mapa rozmiestnenia všetkých AED prístrojov je pre verejnosť dostupná na webovej stránke Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.