Vianočnú kapustnicu, na ktorej si môžu pochutnať ľudia bez domova aj v ostatné dni, varil už tradične vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein.
Autor TASR
Banská Bystrica 24. decembra (TASR) – Už po jubilejný dvadsiaty raz mesto pod Urpínom spolu s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) v Banskej Bystrici hostilo na Štedrý deň bezdomovcov.
Vianočnú kapustnicu, na ktorej si môžu pochutnať ľudia bez domova aj v ostatné dni, varil už tradične vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein. Volá ju Dračí dych, navaril jej 70 litrov a podával spolu s riaditeľkou ÚzS SČK Zuzanou Stanovou a primátorom Jánom Noskom.
"Nešetrím v nej sviežim mäsom, údeninou, klobásami, kapustou a samozrejme hubami. Keďže je aj správne pikantná, má pomenovanie Dračí dych. S výdajom nám pomáhali dobrovoľníci," konštatoval Langstein.
Banská Bystrica eviduje približne 350 ľudí bez domova. Vďaka kvalitnej sieti zariadení krízovej intervencie je postarané o väčšinu z nich. Tú buduje mesto v spolupráci s ÚzS SČK od roku 1993, keď pod Urpínom vznikla prvá nocľaháreň Večierka. V zimných mesiacoch sa rozširuje aj o ohrevňu, kde môžu bezdomovci prečkať obdobie mrazov, zohriať si jedlo, čaj alebo kávu. Počas všetkých troch sviatočných dní sa v nocľahárni môžu títo ľudia zdržiavať aj cez deň.
Vianočnú kapustnicu, na ktorej si môžu pochutnať ľudia bez domova aj v ostatné dni, varil už tradične vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein. Volá ju Dračí dych, navaril jej 70 litrov a podával spolu s riaditeľkou ÚzS SČK Zuzanou Stanovou a primátorom Jánom Noskom.
"Nešetrím v nej sviežim mäsom, údeninou, klobásami, kapustou a samozrejme hubami. Keďže je aj správne pikantná, má pomenovanie Dračí dych. S výdajom nám pomáhali dobrovoľníci," konštatoval Langstein.
Banská Bystrica eviduje približne 350 ľudí bez domova. Vďaka kvalitnej sieti zariadení krízovej intervencie je postarané o väčšinu z nich. Tú buduje mesto v spolupráci s ÚzS SČK od roku 1993, keď pod Urpínom vznikla prvá nocľaháreň Večierka. V zimných mesiacoch sa rozširuje aj o ohrevňu, kde môžu bezdomovci prečkať obdobie mrazov, zohriať si jedlo, čaj alebo kávu. Počas všetkých troch sviatočných dní sa v nocľahárni môžu títo ľudia zdržiavať aj cez deň.