Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Banskobystrický kraj

Divadlo Štúdio tanca oslávi 25. výročie podujatím Tanečná spojka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

DŠT od roku 1998 pod vedením Zuzany Ďuricovej Hájkovej podporovalo autorskú tvorbu a tvorivú slobodu umelcov.

Banská Bystrica 10. septembra (TASR) - Divadlo Štúdio tanca (DŠT) v Banskej Bystrici si pripomína 25. výročie vzniku. Oslavy, ktoré chystá 14. septembra o 17.00 h pod názvom Tanečná spojka, majú byť príležitosťou nielen na pripomenutie si dôležitého míľnika divadla, ale aj na prepojenie kultúrnej obce v náročnom období. TASR o tom v utorok informovala PR manažérka DŠT Veronika Chrienová.

"Oslavy sa začnú improvizovaným jamom Tanečná štvrťka. Na javisku sa stretnú bývalí a súčasní členovia umeleckého súboru divadla. Vrcholom večera bude predstavenie Zlaté dno, počas ktorého sa prvýkrát predstavia aj noví členovia súboru. Doslova zlatým klincom bude záverečné prekvapenie, ktoré sa začne po 20.00 h, vizuálny manifest v réžii Olivera Kuklovského a Jána Čiefa," priblížila Chrienová s tým, že na oslavách sa aktívne zúčastnia aj ostatné kultúrne inštitúcie v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

"DŠT nie je len budova. Je to kultúrny stánok, v ktorom, veríme, nájdu oporu a porozumenie všetci," zdôraznila jeho riaditeľka Lucia Kašiarová.

DŠT od roku 1998 pod vedením Zuzany Ďuricovej Hájkovej podporovalo autorskú tvorbu a tvorivú slobodu umelcov.

"Vďaka vytrvalosti, nadčasovým víziám a umeleckej nekompromisnosti sa jej podarilo vybudovať jediné profesionálne divadlo súčasného tanca so stálym súborom na Slovensku. Súčasné vedenie s Luciou Kašiarovou a Zebastiánom Méndez Marínom pokračuje v tejto tradícii s dôrazom na medzinárodnú spoluprácu a rozšírenie programu. Divadlo je dnes dynamickou križovatkou spájajúcou kultúrno-umelecké trajektórie Slovenska a Európy s cieľom reprezentovať svetové trendy a zároveň zachovať jedinečnú identitu," doplnila Chrienová.