Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Banskobystrický kraj

Banské múzeum v prírode oslavuje polstoročie

Banské múzeum v prírode. Foto: TASR- Jana Vodnáková

Súčasťou prednášky bude zhrnutie výstavby expozície BMP a rozhodnutí, ktoré ovplyvnili jej prevádzku.

Banská Štiavnica 7. septembra (TASR) - V Banskom múzeu v prírode (BMP) v Banskej Štiavnici sa v nedeľu (8. 9.) o 11.00 h uskutoční prednáška, ktorá odborníkom i laickej verejnosti poskytne jedinečný pohľad do histórie a vývoja jednej z najvýznamnejších expozícií Slovenského banského múzea. Témou 50 rokov BMP ich prevedie koordinátor expozície Peter Orčík. TASR o tom informovalo Slovenské banské múzeum.

Súčasťou prednášky bude zhrnutie výstavby expozície BMP a rozhodnutí, ktoré ovplyvnili jej prevádzku. Hovoriť sa bude aj o rozhodnutiach, ktoré formovali súčasnú štruktúru skanzenu a o využití jednotlivých objektov v expozícii. Záujemcovia sa dozvedia viac o spôsoboch prezentácie expozície návštevníkom vrátane podrobného prehľadu návštevnosti za jednotlivé roky. Zistia, aké výrazné rozdiely v ich počte zaznamenali počas 50 rokov od sprístupnenia expozície verejnosti.

"Expozícia BMP a jej vývoj je pre nás nesmierne dôležitý. Pri príprave prednášky sme sa snažili zmapovať všetky kľúčové momenty a rozhodnutia, ktoré ovplyvnili nielen architektúru a funkcionalitu expozície, ale i jej vnímanie návštevníkmi. Cieľom je nielen hodnotiť doterajšie úspechy, ale tiež identifikovať oblasti, kde môžeme pokračovať v rozvoji a inováciách," vysvetlil Orčík.

V prednáške sa dotkne i nevyhnutných technických činností, ktoré sú potrebné na udržanie skanzenu v prevádzkyschopnom stave a venovať sa bude aj modernizácii a rozvojovým aktivitám BMP.

Podujatie je súčasťou osláv 50. výročia spustenia prevádzky skanzenu.