Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskou Štiavnicou opäť prejde tradičný Salamandrový sprievod

Archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Význam podujatia podčiarkuje aj jeho prepojenie s Celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov, ako aj s mestskými slávnosťami.

Banská Štiavnica 6. septembra (TASR) - Takmer 500 dobrovoľníkov bude tvoriť tradičný Salamandrový sprievod, ktorý v piatok prejde Banskou Štiavnicou. Sprievod, ktorý je súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska od roku 2013, každoročne priťahuje tisícky návštevníkov z celého Slovenska i zo zahraničia.

"Sprievod znázorňuje fragmenty života mesta, niekedy vážne, ale častejšie s humorom. Môžete v ňom vidieť celé scény, ako napríklad študentov s kahancami, ktorí svojim cikcakovitým pohybom v tme vytvárajú dojem plaziacej sa salamandry, pohreb študenta či rôzne výjavy zo života v meste," priblížil Rastislav Marko z banskoštiavnického mestského úradu.

Dodal, že súčasťou sprievodu sú aj individuálne postavy, ktoré patrili ku koloritu mesta, ako napríklad Lacný Joško, Pat a Patašón, Cirónička a mnohé ďalšie. Organizátori pripravili tento rok novinku - aplikáciu, ktorá návštevníkom priblíži jednotlivé postavy a význam sprievodu. "Aplikácia je dostupná na stiahnutie alebo na používanie v online móde na stránke salamandrovy - sprievod.banskastiavnica.sk," podotkol Marko.

Význam podujatia podčiarkuje aj jeho prepojenie s Celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov, ako aj s mestskými slávnosťami. Súčasťou Salamandrových dní je aj množstvo sprievodných podujatí - výstav, koncertov, predstavení pre deti, dní otvorených dverí a ďalších aktivít pre verejnosť.

"Na týchto podujatiach vystúpia napríklad Zuzana Smatanová, Komajota, Banda či Sima Magušinová. Sobotný (7. 9.) program venovaný deťom bude zameraný na spoznávanie povestí a bude zahŕňať aj premiérové scénické čítanie v podaní Júlie Horváthovej-Ružičkovej, Jakuba Ružičku a Štefana Richtarecha," doplnil Marko.

Podujatie Salamandrové dni je podporené z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia a Banskobystrickým samosprávnym krajom.