Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Banskobystrický kraj

Obnova Horehronského múzea prebieha za plnej prevádzky

na archívnej snímke Horehronské múzeum. Foto: TASR- Ján Krošlák

Koncom 18. storočia ho poškodil rozsiahly požiar, podarilo sa ho však zachrániť a obnoviť.

Brezno 22. októbra (TASR) - Historický meštiansky dom v centre Brezna, v ktorom sídlia pracoviská a expozície Horehronského múzea, prechádza čiastočnou obnovou. Stavebné práce sa realizujú za plnej prevádzky, takže všetky výstavy a plánované podujatia zostávajú prístupné verejnosti. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.

Revitalizácia objektu, zameraná najmä na odstránenie poškodených prvkov konštrukcie krovu a zníženie energetickej náročnosti, je financovaná zo zdrojov zriaďovateľa, Banskobystrického samosprávneho kraja, a vyjde na takmer 200.000 eur. Trvať by mala maximálne do decembra, ale vedenie múzea verí, že sa ju podarí dokončiť skôr.

"Streche doteraz chýbala tepelná izolácia a zbierkové predmety boli vystavené veľkým tepelným výkyvom. Dochádzalo tiež ku kondenzácii vplyvom zmeny teplôt a priesakom cez drevené obloženie v podkrovných častiach," vysvetlila riaditeľka Horehronského múzea Ivica Krištofová. Okrem opravy krovu a výmeny novej strešnej krytiny vrátane zvodového systému, dôjde tiež k výmene strešných okien a zatepleniu podlahy podkrovia i časti priestoru depozitára.

Bežný chod múzea nie je obmedzený a návštevníci môžu naďalej zavítať na všetky pripravené výstavy a podujatia.

"Aktuálne je na poschodí objektu zatvorená len historická expozícia, kam sme museli presťahovať zbierkové predmety a knižnicu. Výstavné priestory sú prístupné verejnosti. V septembri sme v nich otvorili zaujímavú interaktívnu výstavu o chlebe a chlebovinách na Horehroní Od zrnka k hrnku, ktorej súčasťou sú sprievodné aktivity. Takže všetkých pozývame, nech sa návštevníci nedajú odradiť lešením na uličnej fasáde nášho múzea," dodala Krištofová.

Meštiansky dom č. 13, v ktorom sídli Horehronské múzeum, je jednou z ikonických stavieb breznianskeho námestia. Vznikol spojením dvoch samostatne stojacich objektov, ktoré pochádzajú zo 16. storočia. Koncom 18. storočia ho poškodil rozsiahly požiar, podarilo sa ho však zachrániť a obnoviť. K poslednej väčšej rekonštrukcii došlo pred viac ako 40 rokmi. V roku 2008 bola reštaurovaná jeho čelná fasáda.