Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Banskobystrický kraj

Festival Vlnoplocha prestaví spoluprácu nezávislých divadelníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Na v poradí ôsmom ročníku festivalu sa v Banskej Štiavnici predstaví divadlo Feste a študenti z Brna, Spielraum kollektiv z Prahy, košické divadlo Na Peróne či pohybové divadlo Trio Olga.

Banská Štiavnica 19. júla (TASR) - V Banskej Štiavnici sa v piatok začína v poradí ôsmy ročník festivalu Vlnoplocha, ktorý už spája českých a slovenských profesionálnych nezávislých divadelníkov. Festival verejnosti prinesie predstavenia vytvorené počas týždňovej rezidencie priamo v Banskej Štiavnici, ale tiež verejné workshopy, happeningy či divadlo pre deti. TASR o tom informovala dramaturgička festivalu Klára Jakubová.

Hlavnou témou aktuálneho ročníka podujatia je "Tu a teraz", rezonovať bude počas celého týždňa intenzívnej tvorby účastníkov festivalu. Režiséri, hudobníci, scénografi a herci budú počas divadelných rezidencií tvoriť viacero divadelných diel, ktoré budú verejnosti predstavené počas posledného júlového víkendu.

"V našej divadelnej práci v posledných rokoch hľadáme inšpiráciu, príbehy a paralely najmä v minulosti. Na tohtoročnej tvorivej rezidencii Vlnoplochy by sme chceli ponúknuť interpretom a autorom priestor na sprítomnenie sa. A pre divákov zážitky, ktoré vďaka svojej imerzívnej povahe siahajú hlboko. Myslím si, že v dnešnej dobe povrchnosti je to viac než žiaduce," uviedla Jakubová.

Na v poradí ôsmom ročníku festivalu sa v Banskej Štiavnici predstaví divadlo Feste a študenti z Brna, Spielraum kollektiv z Prahy, košické divadlo Na Peróne či pohybové divadlo Trio Olga. Prehliadka divadelných výstupov z jednotlivých rezidencií odštartuje v sobotu 27. júla popoludní v novom kultúrno-spoločenskom priestore Štiavnická obývačka. Súčasťou Vlnoplochy budú aj zážitkové workshopy a happeningy zamerané na vzťahy medzi človekom a okolitým prostredím, chýbať nebude ani divadlo pre deti.

Festival Vlnoplocha poskytuje platformu pre nezávislé divadlo, kde umelci môžu navzájom zdieľať skúsenosti, inšpirovať sa a tvoriť nové projekty. Cieľom festivalu je rozvíjať divadelnú tvorbu, vytvárať nové publikum a udržiavať kontinuitu činnosti autorského festivalu v Banskej Štiavnici. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.