Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Banskobystrický kraj

Kraj opäť predáva budovu bývalého internátu ŠUP v Kremnici

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Všeobecná hodnota nehnuteľnosti podľa znaleckého posudku je takmer 203.000 eur.

Kremnica 20. októbra (TASR) - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) predáva budovu bývalého internátu niekdajšej školy umeleckého priemyslu (ŠUP) v Kremnici. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková, obchodnú verejnú súťaž (OVS) na tento objekt vyhlásil kraj po predchádzajúcej neúspešnej súťaži po druhýkrát.

"Pred vyhlásením súťaží bol tento majetok v zmysle Stratégie nakladania s nevyužívaným a prebytočným nehnuteľným majetkom BBSK ponúkaný subjektom založeným BBSK, mestu Kremnica a ministerstvám, ktoré oň neprejavili záujem," konštatovala Štepáneková.

Ako sa uvádza v oznámení o vyhlásení OVS, všeobecná hodnota nehnuteľnosti podľa znaleckého posudku je takmer 203.000 eur. Záujemcovia o kúpu môžu svoje návrhy predkladať do 7. novembra.

Štepáneková priblížila, že budovu tzv. starého internátu mal v nájme od roku 2011 bývalý zriaďovateľ súkromnej školy. Ten ju dlhodobo využíval len ako sklad neupotrebiteľných vecí bez aktívneho napojenia na energie a bez vynakladania nákladov na jej údržbu. Po zániku súkromnej školy a ukončení nájomného vzťahu prebral v júli 2023 opäť do svojej správy tento majetok BBSK. OVS na prevod areálu schválilo krajské zastupiteľstvo ešte v marci tohto roka.

Okrem spomínanej budovy prevzal BBSK späť do svojej správy po bývalom nájomcovi a zriaďovateľovi školy aj ostatné budovy, a to hlavnú historickú budovu, kde sídlili súkromná umelecká škola a súkromné gymnázium, budovy bývalých dielní a budovy tzv. nového internátu.

"Budovám sa v správe bývalého nájomcu nedostávalo adekvátnej údržby, preto je v prvom rade potrebné zabezpečiť ich tak, aby nedochádzalo k ich ďalšej degradácii. O ich ďalšom využití zatiaľ rozhodnuté nie je, v zmysle schválenej stratégie však bude uprednostnený verejnoprospešný účel," poznamenala Štepáneková.