Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Banskobystrický kraj

V Kremnici uvedú do prevádzky novú regionálnu kompostáreň

Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Na vybudovanie novej kompostárne získala Kremnica dotáciu vo výške viac ako 2,7 milióna eur.

Kremnica 26. júla (TASR) - Mesto Kremnica dokončilo projekt výstavby novej regionálnej kompostárne, slávnostne ju do prevádzky uvedú koncom júla. Podľa samosprávy pôjde o jednu z najmodernejších kompostární na Slovensku, slúžiť bude aj okolitým obciam v regióne. TASR o tom informovala koordinátorka propagácie mesta Kvetoslava Hovoričová Fajčíková.

Na vybudovanie novej kompostárne získala Kremnica dotáciu vo výške viac ako 2,7 milióna eur. Kapacita kompostárne bude 1940 ton za rok, plánované množstvo vyrobeného kompostu sa odhaduje na 660 ton ročne. Prednosťou kremnickej kompostárne má byť podľa samosprávy moderná bezzápachová technológia, ktorá je založená na aeróbnom spôsobe zhodnocovania kuchynského odpadu.

"Realizáciou projektu sa dosiahne efektívne a trvalo udržateľné riešenie nakladania s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom v súlade s aktuálnymi právnymi predpismi v oblasti odpadového hospodárstva. Dôležitá je aj úspora nákladov za zneškodnenie odpadov skládkovaním, znižovanie množstva skládkovaných odpadov a následné zníženie zaťaženia životného prostredia," uviedol primátor Kremnice Martin Novodomec.

V kompostárni bude spracovávaný kuchynský odpad a takisto biologický odpad z parkov, zo záhrad a z verejných priestranstiev. Okrem mesta Kremnica budú kompostáreň využívať aj okolité obce Krahule, Kopernica, Nevoľné, Kremnické Bane, Kunešov, Dolná Ves, Lúčky, Bartošova Lehôtka a Horná Ves. Slúžiť tak bude regiónu s približne 8000 obyvateľmi.

V rámci kompostárne budú realizované dva spôsoby spracovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu, a to formou zakládok a pomocou moderného veľkokapacitného kompostéra, ktorý je založený na aeróbnom spôsobe zhodnocovania kuchynského odpadu. Zariadenie je opatrené aj biofiltrom slúžiacim na elimináciu zápachu.

"Ide o prirodzený proces bez používania chemických prísad, v procese sa využíva len hnoj a drevná štiepka. Výsledkom je kvalitný kompost," dodal primátor s tým, že výhodou technológie sú aj nízke prevádzkové náklady.