Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Dni keramiky v Lučenci sa predstavia aj umelci tvoriaci na sympóziu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Diela vytvorené v neateliérových podmienkach v priestoroch fabriky v Kalinove budú od 8. augusta verejnosti v NMG predstavené aj formou výstavy.

Lučenec 19. júla (TASR) - V Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci sa bude v sobotu (20. 7.) popoludní konať Deň keramiky, na ktorom svoju tvorbu predstavia aj umelci tvoriaci na Medzinárodnom keramickom sympóziu Lučenec - Kalinovo. Tvorivý pobyt v Novohrade tento rok absolvuje päť autorov. TASR o tom za NMG informovala Diana Lajzová.

Deň keramiky v NMG prinesie návštevníkom tvorivé dielne pre deti aj dospelých, vypaľovanie keramiky či ukážky jej lisovania, pripravené budú i sprievodné aktivity. "Cieľom podujatia je predstaviť hlinu ako univerzálny a všestranne využiteľný materiál a poskytnúť možnosť vyskúšať si prácu s hlinou návštevníkom podujatia," uviedla Lajzová.

Na podujatí svoju tvorbu predstavia aj umelci tvoriaci na Medzinárodnom keramickom sympóziu Lučenec - Kalinovo. Na v poradí 36. ročníku sympózia v tomto období tvorí päť umelcov zo Slovenska, Maďarska i Poľska. Diela vytvorené v neateliérových podmienkach v priestoroch fabriky v Kalinove budú od 8. augusta verejnosti v NMG predstavené aj formou výstavy.

Medzinárodné keramické sympózium Lučenec - Kalinovo je najstarším nepretržite fungujúcim sympóziom na Slovensku. Organizuje ho NMG v spolupráci so Slovenskou výtvarnou úniou - Združením keramikov na Slovensku a závodom Žiaromat.