Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Banskobystrický kraj

Minerály stredného Slovenska priblíži prednáška v kaštieli múzea

Na archívnej snímke Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici Foto: TASR - Jozef Poliak

Letné prednášky k aktuálnej výstave v Tihányiovskom kaštieli Kvety podzemia a Kvety púšte sú v tomto období pod holým nebom.

Banská Bystrica 21. júla (TASR) - Témou júlovej prednášky v Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Banskej Bystrici budú minerály stredného Slovenska. Priblíži jeho najvýznamnejšie lokality, ktorými sú Banská Štiavnica a okolie, Kremnica, Ľubietová a Špania Dolina. TASR o tom informovala manažérka SSM Dana Kurtíková.

Dodala, že podujatie s názvom Príroda bez hraníc sa uskutoční v utorok (23. 7.) o 20.30 h v Tihányiovskom kaštieli SSM. Tému priblíži vedecký pracovník a vysokoškolský učiteľ na Fakulte prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Stanislav Jeleň.

Podľa SSM je stredoslovenská oblasť z pohľadu geológie a baníckej histórie zaujímavá. "Baníctvo v tejto oblasti bolo na vysokej úrovni a technické zariadenia patrili k najmodernejším vo svete," pripomína s tým, že Banská akadémia v Banskej Štiavnici bola prvou technickou vysokou školou na svete. Pripomína, že prvá medzinárodná konferencia banských a hutníckych odborníkov sa uskutočnila vo Vyhniach. "Aj keď si to uvedomujeme len zriedka, toto sú skutočné dominanty duchovnej a materiálnej histórie Slovenska, na ktoré môžeme byť naozaj hrdí," zhrnulo múzeum.

Letné prednášky k aktuálnej výstave v Tihányiovskom kaštieli Kvety podzemia a Kvety púšte sú v tomto období pod holým nebom. Milovníci prírody, geológie a záujemcovia o fascinujúci svet minerálov majú k dispozícii množstvo rozmanitých exponátov. "Zámerom výstavy je prepojenie živej a neživej prírody prostredníctvom estetických minerálov z fondu SSM a zbierkou živých kaktusov a sukulentov," uviedla kurátorka výstavy Lucia Hrčková. Výstava v Tihányiovskom kaštieli SSM trvá do 8. septembra.