Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Banskobystrický kraj

Nemocnica v Rimavskej Sobote oslavuje 140. výročie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Pri príležitosti 140. výročia ocenila rimavskosobotská nemocnica za výnimočný prínos a inovatívny prístup v starostlivosti o pacientov viacerých zdravotníkov.

Rimavská Sobota 11. októbra (TASR) - Nemocnica v Rimavskej Sobote oslavuje svoje 140. výročie, o prvých pacientov sa začala starať už v roku 1884. Kým na začiatku mala iba 20 postelí, v súčasnosti tu pracuje viac ako 700 zamestnancov. Pri príležitosti jubilea nemocnica ocenila aj kolektívy zdravotníkov za výnimočný prínos a inovatívny prístup v starostlivosti o pacientov. TASR o tom informovala PR špecialistka Penta Hospitals Bianka Krejčíová.

"Rimavskosobotská nemocnica je súčasťou našej siete už celých desať rokov a s oslavou jej 140. výročia sa nepochybne radí medzi naše najstaršie nemocnice. Naša nemocnica má v regióne teda už dlhoročný záväzok, aby pacienti aj tu, v regionálnej nemocnici, dostali kvalitnú zdravotnú starostlivosť, a aby sa tu cítili v rámci možností čo najlepšie," uviedla riaditeľka pre ľudské zdroje siete Penta Hospitals Slovensko Soňa Sodoma Lacušková.

Pri príležitosti 140. výročia ocenila rimavskosobotská nemocnica za výnimočný prínos a inovatívny prístup v starostlivosti o pacientov viacerých zdravotníkov. Ocenenie získalo centrum parenterálnej výživy, kolektív onkológie a lineárneho pracoviska i kolektív neurológie. Kolektív gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a tím laktačných konzultantiek nemocnica ocenila za výnimočný prínos a pozitívne ohlasy od pacientiek.

V rimavskosobotskej nemocnici bolo za posledné desaťročie preinvestovaných 11 miliónov eur. Obstaraných bolo takmer 1500 kusov medicínskej techniky, rekonštruované boli jednotlivé oddelenia, pribudli nové ambulancie či infraštruktúra. V rámci onkológie napríklad nemocnica spustila nový lineárny urýchľovač, ktorý skvalitnil rádioterapeutické možnosti pri onkologických diagnózach, na neurologickom oddelení zas pribudlo stroke centrum či spánkové laboratórium, ktoré je aktuálne v akreditačnom procese.

"Veľmi ma teší, že sa naša nemocnica stále vyvíja a posúva vpred. Každé jedno oddelenie sa v priebehu rokov mení, či už po medicínsko-technickej, alebo liečebnej stránke tak, aby bolo v súlade s modernou medicínou," uviedol riaditeľ nemocnice Dušan Suchý.

Výstavba nemocnice v Rimavskej Sobote sa začala v roku 1880, starostlivosť prvým pacientom poskytla o štyri roky neskôr. Nemocnica mala najskôr 20 postelí s chirurgickými a internými lôžkami, ale aj s lôžkami pre kožné a infekčné choroby. Počet lôžok sa za jeden rok zdvojnásobil a o štyri roky neskôr v areáli pribudol ďalší pavilón pre liečbu nákazlivých chorôb a pre pozorovanie duševných chorôb s 22 lôžkami.

V roku 1930 sa začala výstavba novej budovy nemocnice, premiestnené tu bolo chirurgické a gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Počet postelí sa zvýšil na 340, v tom čase tu pracovalo 75 ľudí. Postavené boli aj ďalšie objekty, a to napríklad nemocničná kuchyňa či budova pre ubytovanie zamestnancov. V dôsledku takzvanej Viedenskej arbitráže bola časť zariadenia a personálu nemocnice počas druhej svetovej vojny presunutá do Hnúšte, k jej ďalšiemu rozvoju došlo opäť po skončení vojny. V roku 1956 získala rimavskosobotská nemocnica na svoje účely aj budovu bývalej väznice.