Obec si na obnovu prípravy tejto regionálnej kulinárskej pochúťky zobrala úver 80.000 eur.
Autor TASR
Muráň 6. marca (TASR) – Tradíciu prípravy muránskych buchiet v obci Muráň v Revúckom okrese, ktorá bola niekoľko rokov prerušená, sa podarilo miestnej samospráve obnoviť. Ako TASR informoval starosta Roman Goldschmidt, obec si na obnovu prípravy tejto regionálnej kulinárskej pochúťky zobrala úver 80.000 eur.
Z uvedenej sumy šlo 40.000 eur na kúpu nehnuteľnosti, v ktorej sa buchty pripravujú a predávajú. Zvyšok samospráva použila na prestavbu priestorov a ďalšie súvisiace účely. „Je to naša prevádzka, zamestnávame tam päť ľudí, ktorí buchty pripravujú. Na začiatku sme mali len dve zamestnankyne, ale tie nakoniec už nestíhali, keďže denne sa predá od 400 do 700 buchiet,“ konkretizoval Goldschmidt.
Projekt obnovy prípravy muránskych buchiet bol podľa jeho slov zaradený aj do akčného plánu rozvoja okresu Revúca. „Bolo nám prisľúbené, že obec dostane na túto aktivitu 23.000 eur. Tieto peniaze sme však nedostali a už ani nedostaneme,“ konštatoval starosta, ktorý však podľa vlastných slov neľutuje, že sa v obci pustili do tejto aktivity, pretože buchty sú miestnym špecifikom a mnohým ľuďom chýbali.
Muránske buchty sa vyznačujú okrem 'nadýchaného' kysnutého cesta aj svojou bohatou plnkou. Pomenovanie dostali práve po obci Muráň, kde si ich roky mohli kúpiť i turisti, smerujúci na Muránsky hrad a Muránsku planinu. V roku 2014 však súkromný podnikateľ, ktorý vlastnil prevádzku na ich prípravu, s touto aktivitou skončil.
V tradícii pečenia muránskych buchiet neskôr pokračovala podnikateľka Terézia Falťanová, ktorá si otvorila prevádzku zameranú na ich prípravu a predaj v sedle Zbojská na západnom okraji Muránskej planiny. Po viac ako troch rokoch sa nakoniec podarilo vlani obnoviť túto tradíciu aj priamo v Muráni.
Z uvedenej sumy šlo 40.000 eur na kúpu nehnuteľnosti, v ktorej sa buchty pripravujú a predávajú. Zvyšok samospráva použila na prestavbu priestorov a ďalšie súvisiace účely. „Je to naša prevádzka, zamestnávame tam päť ľudí, ktorí buchty pripravujú. Na začiatku sme mali len dve zamestnankyne, ale tie nakoniec už nestíhali, keďže denne sa predá od 400 do 700 buchiet,“ konkretizoval Goldschmidt.
Projekt obnovy prípravy muránskych buchiet bol podľa jeho slov zaradený aj do akčného plánu rozvoja okresu Revúca. „Bolo nám prisľúbené, že obec dostane na túto aktivitu 23.000 eur. Tieto peniaze sme však nedostali a už ani nedostaneme,“ konštatoval starosta, ktorý však podľa vlastných slov neľutuje, že sa v obci pustili do tejto aktivity, pretože buchty sú miestnym špecifikom a mnohým ľuďom chýbali.
Muránske buchty sa vyznačujú okrem 'nadýchaného' kysnutého cesta aj svojou bohatou plnkou. Pomenovanie dostali práve po obci Muráň, kde si ich roky mohli kúpiť i turisti, smerujúci na Muránsky hrad a Muránsku planinu. V roku 2014 však súkromný podnikateľ, ktorý vlastnil prevádzku na ich prípravu, s touto aktivitou skončil.
V tradícii pečenia muránskych buchiet neskôr pokračovala podnikateľka Terézia Falťanová, ktorá si otvorila prevádzku zameranú na ich prípravu a predaj v sedle Zbojská na západnom okraji Muránskej planiny. Po viac ako troch rokoch sa nakoniec podarilo vlani obnoviť túto tradíciu aj priamo v Muráni.