Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Banskobystrický kraj

Pre okresy na Pohroní platí zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov je verejnosť povinná dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.

Žiar nad Hronom 25. júla (TASR) - Pre okresy Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica platí od pondelka (22. 7.) čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme v regióne Pohronie tak budú do odvolania platiť viaceré obmedzenia. Prostredníctvom webových stránok samospráv o tom informovalo Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiari nad Hronom.

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov je verejnosť povinná dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. "Fyzickým osobám sa zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov a spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, a v ich ochrannom pásme," priblížili hasiči.

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov sú v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov povinní zabezpečovať v lesoch a v ich ochrannom pásme hliadkovaciu činnosť či zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste. Musia takisto udržiavať existujúce príjazdové cesty spôsobilé pre účinný zásah hasičov.

"Okresné riaditeľstvo HaZZ v Žiari nad Hronom upozorňuje, že v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru bude vykonávať v poobedňajších hodinách a v dňoch pracovného voľna hliadkovaciu činnosť zameranú hlavne na dodržiavanie zákazu vypaľovania porastov bylín, kríkov a stromov," uviedli hasiči.