Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Banskobystrický kraj

Pre školy v B.Bystrici a Brezne chystajú aktivity na ústne zdravie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sú určené pre žiakov a študentov základných a stredných škôl v okresoch Banská Bystrica a Brezno.

Banská Bystrica 9. septembra (TASR) - Pri príležitosti Európskeho dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá na 12. septembra, bude Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici aj v tomto roku vykonávať zdravotno-výchovné aktivity v základných a stredných školách. Pracovníci odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ tým prispejú v termíne od 12. septembra do 12. októbra k zvýšeniu povedomia o ústnom zdraví. TASR o tom v pondelok informovala Dáša Kaliská z RÚVZ.

"Ústne zdravie predstavuje nielen zdravie zubov, ale aj okolitých štruktúr. Zubný kaz, zápal ďasien a ochorenia parodontu sú nebezpečné nielen z dôvodu ich vplyvu na zdravie zubov a okolitých štruktúr, ale môžu ovplyvniť i zdravie srdca, kĺbov či obličiek. Pri opakovanom narúšaní zubnej skloviny a nečistení si zubov správnym spôsobom vzniká zubný kaz, a tomu sa snažíme predísť správnou ústnou hygienou," priblížila Lucia Maľová z Poradne zdravia RÚVZ Banská Bystrica.

Zdravotno-výchovné aktivity budú tematicky zamerané na prevenciu zubného kazu prostredníctvom interaktívnych prednášok s názvom Zdravé zúbky a Ústna hygiena s možnosťou ukážky a nácviku čistenia zubov na nadrozmernom modeli zubov. Sú určené pre žiakov a študentov základných a stredných škôl v okresoch Banská Bystrica a Brezno.