O dobrú náladu sa počas sobotňajšej zabíjačky postará aj spevokol Baďančianka a ľudová hudba pod vedením Slavomíra Melicherčíka.
Autor TASR
Baďan 5. decembra (TASR) - Pri Počúvadlianskom jazere budú v sobotu 6. decembra rozvoniavať zabíjačkové špeciality a varené víno z Peria. Obyvatelia Baďana (okres Banská Štiavnica) tu totiž chystajú tradičnú zabíjačku.
Víno z Peria je pomenované podľa lokality, kde sa kedysi pestovalo hrozno. "Časť obce sa volala Perie, ešte sa aj tak volá, ale už sa tam nepestuje vinič," vysvetlila starostka obce Ľubica Kuková.
Zabíjačka zamestná chlapov už od ranných hodín. "Keď sa zabije prasa, krv sa chytí, dá sa uvariť a použije sa do huriek," vysvetlila Kuková. Keď sa prasa rozoberie, dá sa uvariť hlava, podhrdlina a pripraví sa pečienka.
"Na obed sa podával perkelt z čerstvého mäsa. Varila sa kapustnica, ale varil sa aj vývar z kostí, kde bola zelenina a kosti. Nedávala sa tam žiadna závarka, ale dala sa tam cibuľa, smidky chleba a chren," zaspomínala starostka na miestne kulinárske zvyky. Hurky, klobásy či mäso a kapustnicu budú môcť ochutnať záujemcovia aj počas sobotňajšieho podujatia.
Kým v minulosti bola zabíjačka v každej rodine bežnou udalosťou, dnes sa takéto zvyklosti podľa Kukovej už vytrácajú. "Je to už menej. Už ani nechovajú veľmi doma, a ak aj robia zabíjačku, tak si kúpia prasiatko a zabijú ho doma," dodala starostka.
O dobrú náladu sa počas sobotňajšej zabíjačky postará aj spevokol Baďančianka a ľudová hudba pod vedením Slavomíra Melicherčíka.
Víno z Peria je pomenované podľa lokality, kde sa kedysi pestovalo hrozno. "Časť obce sa volala Perie, ešte sa aj tak volá, ale už sa tam nepestuje vinič," vysvetlila starostka obce Ľubica Kuková.
Zabíjačka zamestná chlapov už od ranných hodín. "Keď sa zabije prasa, krv sa chytí, dá sa uvariť a použije sa do huriek," vysvetlila Kuková. Keď sa prasa rozoberie, dá sa uvariť hlava, podhrdlina a pripraví sa pečienka.
"Na obed sa podával perkelt z čerstvého mäsa. Varila sa kapustnica, ale varil sa aj vývar z kostí, kde bola zelenina a kosti. Nedávala sa tam žiadna závarka, ale dala sa tam cibuľa, smidky chleba a chren," zaspomínala starostka na miestne kulinárske zvyky. Hurky, klobásy či mäso a kapustnicu budú môcť ochutnať záujemcovia aj počas sobotňajšieho podujatia.
Kým v minulosti bola zabíjačka v každej rodine bežnou udalosťou, dnes sa takéto zvyklosti podľa Kukovej už vytrácajú. "Je to už menej. Už ani nechovajú veľmi doma, a ak aj robia zabíjačku, tak si kúpia prasiatko a zabijú ho doma," dodala starostka.
O dobrú náladu sa počas sobotňajšej zabíjačky postará aj spevokol Baďančianka a ľudová hudba pod vedením Slavomíra Melicherčíka.